Doboj: Otvoren proizvodni pogon kompanije “Višt” (VIDEO)

1673

Litvanija, Njemačka, Nigerija, samo su neke od zemalja u koje su izvezene vakum prese sa membranom iz dobojskog proizvodnog pogona. Inovator Zvjezdan Višt osmislio vakuumsku presu koja pomaže u istraživanju svemira koje koriste svjetske auto i aviokomanije.

– Vidite danas ovdje da imamo dovoljnno prostora. Ovaj cijeli kompleks ima mogućnost širenja i novih objekata, ali nam je sada neophodna nabavka opreme, da bi brže radilli, da bi radili kvalitetnije i da bi radili više. Da bi imali razloga da zaposlmo nove radnike – objasnio nam je Zvjezdan Višt, inovator vakuum prese sa membranom.

Ovaj proizvodni pogon trenutno zapošljava trenutno 22 radnika, a do kaja godine, ukoliko potražnja za vakum presama bude kao što je do sada, radna mjesta će pronaći još 12 radnika. Značaj ovog izuma ali i mogućnosti zapošljavanja za dobojsku regiju, RS i BiH prepoznao je i ministar spoljne trgovine ali i prvi čovjek Doboja. Zbog toga obećavaju još veću podršku.

– Mi smo donijeli izmjene i dopune Zakona o carini, odnosno carinskoj tarifi kojom smo omogućućili suspenziju ili smanjenje kamatnih stopa za kompanije koje su izvoznički orjentisane. Te koji u proizvodu imaju značajan dio komponenti koje ne mogu da nađu u zemlji odnosno u BiH, kako bi na taj način učinili konkurentnim. Pokazalo se da je to odlična, prava stvar i upravo sam iz tih razloga gospodina Višta uputio u tom smijeru – rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

– Mi smo u prošlom periodu pomogli određena finansijska sredstva. Skupština grada je donijela oko 50.000 KM i mi ćemo na narednoj prvoj skupštini odobriti još 100.000 KM. I sigurno da ćemo i u narednom periodu pomoći ovoj firmi – riječi su Obrena Petrovića, gradonačelnika grada Doboj.

Višt je za svoj izum dobio priznanje i Ministarstva nauke i tehnologije, koje ga je proglasilo najboljim inovatorom u periodu od 2007. do 2014. godine. Prvi prototip vakuum-prese napravio je prije deset godina i uglavnom je korištena u drvnoj industriji i proizvodnji stolarije. Danas u radionici ovog inovatora iz Doboja, nastaju vakuum prese sa membranom koje se izvoze na sve kontinente osim Afrike.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA