Detalji evakuacije u banjalučkom sudu

1138

Bomba je na drugom spratu vaše zgrade, i eksplodiraće za 20 minuta, rekao je muški glas koji je u petak pozvao Okružni sud Banjaluka, ali se, srećom, ispostavilo da je riječ o šaljivdžiji.

Taj muškarac, za kojim policija traga, prije nego što je prekinuo vezu dodao je: “Alahu ekber”.

Bio je to dovoljno alarmantan razlog da se svi zaposleni evakuišu, a policija pohita u Okružni sud s ciljem da utvrdi da li je riječ o ozbiljnoj prijetnji ili nečijoj neslanoj šali.

Ispostavilo se da je u pitanju ovo drugo.

Da je policija ovu dojavu shvatila krajnje ozbiljno svjedoči i podatak po kojem je, nakon prijave, i pješake koji su se kretali pored Okružnog suda Banjaluka usmjerila na drugu stranu trotoara, a o svemu su obaviješteni i vlasnici i gosti u okolnim kafićima.

Po riječima Marije Markanović, portparola CJB Banjaluka, operativnom dežurstvu oko 11.30 prijavljeno je da je u banjalučkom Okružnom sudu, u Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, postavljena eksplozivna naprava.

– Na lice mjesta su izašli policijski službenici, koji su evakuisali prisutne, a izvršenim uviđajem i protivdiverzionim pregledom utvrđeno je da se radi o lažnoj dojavi – navela je Markanovićeva.

Ona je potvrdila da je o prikupljenim činjenicama obaviješteno Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, te naglasila da se preduzima istraga na identifikovanju lica koje stoji iza ove lažne dojave.

Iz Okružnog suda Banjaluka saopšteno je da je nepoznati muškarac pozvao centralu te institucije, te da su pripadnici CJB Banjaluka, čija se zgrada nalazi odmah preko puta, evakuisali i radnike i jednog pritvorenika koji je bio u pritvorskoj jedinici Suda.

– Policija je evakuisala i objekte u neposrednoj blizini zgrade Suda i privremeno obustavila saobraćaj – naveli su iz Okružnog suda Banjaluka, uz napomenu da je kontradiverzioni pregled trajao nešto više od sata.

Zanimljivo je da je samo dan ranije sličan scenario zabilježen u Bijeljini, gdje su zgrade Osnovnog i Privrednog suda evakuisane nakon što je policiji zasad nepoznati muškarac telefonom javio da je, kako je naveo, postavljena bomba u sudu, a na kraju se, takođe, ispostavilo da je riječ o lažnoj dojavi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA