Desetine povrijeđenih u zemljotresu u Skoplju

893

Pedesetoro ljudi povređeno je u najjačem od tri zemljotresa koji su pogodili Skoplje, javlja portal “Plusinfo”. Potres izazvao paniku među stanovnicima. Na pojedinim zgradama otpadali djelovi fasade i pojavile su se pukotine na zidovima.

Epicentar zemljotresa, koji se dogodio u 15.10 časova, bio je jačine pet stepeni Rihterove skale, sedam kilometara istočno od Skoplja, na dubini od oko deset kilometara.

Od pedesetoro povrijeđenih, 30 je pretrpejlo lomove ruku i nogu, kao i rasjekotine, koji su primljeni na Kliniku za hirurgiju bolnice “Sveti Naum Ohridski”, navodi portal zdravstvo24.mk.

Kako su neki od pacijenta rekli, povrijeđeni dok su pokušavali da pobjegnu iz svojih domova tokom snažnog zemljotresa. Neki su pali na stepenice, dok je jedan povrijeđeni skočio sa terase sa nižih spratova.

Јedan od dvojice radnika skladišta, koji su primljeni u Urgenti centar skopskog Kliničkog centra, doživei je potres mozga.

U selima u Skopskoj Crnoj Gori nema struje, dok je na pojedinim stambenim zgradama u Skoplju pričinjena materijalna šteta.

Očevici navode da su sa pojedinih zgrada otpadali dijelovi fasade, kao i da su se pojavile pukotine na zidovima.

Hitna pomoć u glavnom gradu Makedonije imala je i veliki broj intervencija zbog uznemirenih građana, velikog broja srčanih udara i posljedica uznemirenosti i straha.

Izvještač Tanjuga javlja da se potres se osjetio u Kosovskoj Mitrovici, a mediji javljaju da se zemljotres osjetio i u Nišu, Vranju, Beogradu…

Na sajtu Republičkog seizmološkog zavoda Srbije, da je zemljotres koji je pogodio region Skoplja imao jačinu pet jedinica Rihterove skale, a intenzitet u epicentru procijenjen je na VII stepeni Merkalijeve skale.

Navedeno je da zemljotresi ovakvog intenziteta mogu izazvati umjerena oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti.
Građane Skoplja su jutros uznemirila dva zemljotresa, jačine od 3,9 i 2,8 stepeni Rihterove skale, saopštila je makedonska seizmološka služba.

Prvi, jači potres se dogodio jutros u 6,58 časova, a drugi, slabiji, samo minut kasnije, navodi se u saopštenju, a prijenela je agencija MIA.

Stručnjaci su ocijenili da je dobro što je epicentar bio na velikoj, dubini jer bi u suprotnom zemljotres bio razoran poput onog iz 1963. godine, kada je poginulo više od hiljadu ljudi, a preko tri hiljade povrijeđeno. Uništeno je između 75 i 80 odsto objekata u Skoplju. Između 120 i 200 hiljada građana je ostalo bez krova nad glavom.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA