Danska platila 810.000 evra za podatke iz “Panamskih papira”

642

Poreska uprava Danske saopštila je da je platila anonimnom izvoru 810.000 evra za podatke iz “Panamskih papira” o više stotina mogućih utajivača poreza iz Danske.

– Materijal sadrži izvjestan broj dokumenata o Dancima, koje smo očekivali, a njihov kvalitet je na istom nivou kao i slučajevi koji služe kao uzorci, a koje smo ranije dobili – naveo je u saopštenju rukovodeći u Poreskoj upravi Džim Sorensen.

Poreska uprava će sada detaljnije analizirati taj materijal, dodao je on.
Vlada u Kopenhagenu je ranije ovog mjeseca opravdala plaćanje navodeći da mora da koristi sve potrebne mjere kako bi uhvatila utajivače poreza, koji kriju bogatstvo u, na primjer Panami, sa ciljem da izbjegnu plaćanje poreza u Danskoj.

Danske vlasti su prethodno dobile besplatan “uzorak” podataka.
Procjena poreskih vlasti je da su informacije dovoljno relevantne da se pokrene poreska istraga o nizu kompanija i pojedinaca navedenih u dokumentima.

Mediji su u aprilu objavili takozvane “Panamske papire”, dokumenta panamske advokatske kancelarije “Mosak Fonseka” koja je svojim klijentima omogućavala da posluju preko of-šor kompanija kako bi izbjegli plaćanje poreza u matičnoj zemlji.

Među imenima navedenim u Panamskim papirima bili su i istaknuti političari, slavne ličnosti i sportske zvijezde.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA