Crna Gora će od turističke sezone zaraditi preko 850 miliona evra

1770

Prihodi od turizma u Crnoj Gori ove godine bi, prema procjenama Ministarstva održivog razvoja i turizma, trebalo da premaše 850 miliona evra, dok bi sezona mogla biti rekordna, saopštio je resorni ministar Branimir Gvozdenović.

– Crnu Goru je od 1. januara do 31. jula posjetilo 864.090 urista, 3,7 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. U tom periodu ostvareno je 5,23 miliona noćenja, 0,5 odsto više nego u uporednom periodu – rekao je Gvozdenović novinarima.

On je dodao i da informacije kojima raspolaže Nacionalna turistička organizacija /NTO/ ukazuju na to da je avgust premašio sva očekivanja i da je prema broju turista, noćenja i prometa najbolji avgust do sada.

– Prva sedmica septembra bilježi sličan trend, odnosno skoro 20 odsto turista više nego u istom periodu prošle godine, a odlične su i najave za oktobar – rekao je Gvozdenović.

On je naveo da je, prema procjenama Centralne banke, od početka januara do kraja jula ostvareno oko 400 miliona evra prihoda, što pokazuje rast u odnosu na prethodnu godinu kada je u istom periodu prihodovano 385 miliona evra.

Ministar je dodao da su najveći broj noćenja ostvarili gosti iz Rusije i Srbije, za kojima slijede BiH, Francuska, Ukrajina i Velika Britanija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA