“Calcio Storico”: Makljaža za pamćenje! (VIDEO)

705

“Calcio Storico” je originalni soprt nastao u Toskani početkom 16. vijeka i predstavlja brutalnu kombinaciju fudbala i boksa, s obzirom da u boribi za loptu i još ponešto, igrači obično dobiju i dobre batine.

Utakmice se igraju na “Piazza Santa Croce”, veliki štandovi se naslažu oko kvadratnog igrališta ispunjenogpijeskom. Takav prizor podsjeća na arenu, a igrači se bez imalo suzdržavanja mogu nazvati modernim gladijatorima.

Svaki tim je sastavljen od 27 igrača koji su rođeni Firentinci. Meč traje 50 minuta. Igra ide ovako: svaki tim pokušava da postigne što više poena. Golovi se postižu ili šutanjem ili prenošenjem lopte preko gol linije koja je duga koliko i cijela strana igrališta.

Ovo je definitivno fudbal kakav nikada niste vidjeli! Ipak, ono što prvo privlači pažnju nije sama igra ili vještine igrača, koliko njihova odjeća.

Igrači ne nose gornji dio sportske opreme a šorcevi izgledaju kao da su iz renesansnog doba, a samo jedan pogled na njihova tijela govori o kakvom se sportu radi.

Iznenađujuće je i kada se zna da je ovo svojevremeno bila aristokratska igra, pa čak su i papa Klement VII, Lav XI i Urban VIII učestvovali u ovom tradicionalnom italijanskom loptanju. Sva pravila igre ustanovio je firentinski grof Đovani de Bardi, 1580. godine.

U poslednje vrijeme neka nova pravila su uvedena kako igra ne bi bila toliko nasilna. Npr. igrači ne smiju biti poznate siledžije i kriminalci osuđeni za djela koja podrazumijevaju korištenje fizičke snage. ABez obzira na to, ovo je prava ludnica, a ovi momci istinski moderi gladijatori.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA