Burne reakcije na prijedlog Zakona o praznicima RS(VIDEO)

960

14. redovna sjednica Narodne skupštine će biti održana 11. oktobra u 10 časova, utvrđeno je na kolegijumu. U 14 prijedloga zakona, koji će biti razmatrani, za sada nije uvršten prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima.

Vlada hitno radi na njegovim pripremama, a predsjednik skupštine dodaje da će se on vjerovatno naći na dnevnom redu.

– Imajući u vidu složenost i kompleksnost problematike, Vlada će u poslovničkoj proceduri i rokovima pripremiti prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima po hitnom postupku i zatražiti dopunu dnevnog reda 14. sjednice Narodne skupštine čije je održavanje najavljeno 11. oktobra – rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS.

Upravo je prijedlog Zakona bio i povod za burno reagovanje pojedinih šefova poslanika. Tako je Adam Šukalo, vidno iznerviran, rekao da je održani referendum bio samo farsa. Kako je moguće sprovoditi odluku Ustavnog suda u isto vrijeme kada se treba sprovoditi odluka naroda, nije bilo jasno Šukalu. Sa druge strane šefu poslanika SNSD-a, jedino je Šukalo ostao nejasan.

– Prevarili su vlastiti narod, rekli su da će uraditi jedno, a danas su Vladi RS dali zadatak da mijenja zakon o praznicima. Ja neću glasati za taj zakon. Neću glasati ni za dnevni red nisam glasao ni na kolegijumu danas.Zato što izmjena Zakona o praznicima znači da idemo na sprovođenje odluke Ustavnog suda – odlučan je bio Adam Šukalo, predsjednik Srpske napredne stranke.

Sa druge strane Radovan Višković, šef kluba poslanika SNSD-a, je dao svoje viđenje.

– Mogu samo da kažem da smo provodili referendum da bi čuli volju naroda. Volja naroda je da 9.januar ostaje kao Dan Republike i kakvo god se donese zakonsko rješenje, stajaće da je 9. januar Dan Republike – naglasio je Višković.

Dragan Čavić nije mnogo komentarisao nastalu situaciju, a za njega je najvažnije da se prije zvaničnog prijedloga Zakona o praznicima, komisija izjasni.

– Dakle, mi smo insistirali da prije nego što dobijemo zvaničan prijedlog, da komisija kaže svoj stav, da bi nakon toga Vlada mogla u skladu sa zakonom Vlade i Poslovnikom Narodne skupštine uputiti tekst koji je potpuno usaglašen sa komisijom – rekao je Dragan Čavić, šef kluba poslanika NDP-a.

Na sjednici kolegijuma je utvrđeno i da će 4. redovna sjednica imati 40 tačaka dnevnog reda. 24. oktobra će biti održana i svečana sjednica, koja će imati samo jednu tačku dnevnog reda obraćanje predsjednika Narodne skupštine. Na sjednici će biti razmatrani između ostalog i prijedlozi Zakona o Visokom obrazovanju i Zakona o pozorišnoj djelatnosti.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA