Brčko: Na referendum u susjedne opštine (VIDEO)

972

Referendum o Danu RS, odlukom supervizora za Brčko distrikt nece se održati u ovom gradu. Ipak republička komisija za sprovođenje referenduma omogućiće državljanima RS da glasaju na referendumu ali u susjednim opštinama Distrikta.

Prema podacima republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, pravo glasa na ostvaruje više od 30 hiljada stanovnika Distrikta sa državljanstvom Srpske.Iako je nalogom supervizora zabranjeno održavanje referenduma na području Brčkog, građani Distrikta moći će se izjasniti na glasačkim mjestima u susjednim opštinama.

– Plan je takav da u skladu sa održavanjem referenduma, mi takođe poštujemo odluku supervizora da se ne održava referendum u Brčkom na taj način što ćemo omogućiti građanima Brčko distrikta koji to svoje glasačko pravo žele da iskoriste da glasaju na opštini Bijeljina u Donjoj Bukovici ili u opštini Donji Žabar u Lončarima – rekla je predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma u Brčkom Aleksandra Simić.

Simićeva je potvrdila da su glasački listići već pristigli na ove lokacije i da je što se njih tiče sve spremno za sprovođenje referenduma. Kako bi brčanskim glasačima olakšali, republička Komisija obezbjedila je i besplatan prevoz, koji će na relaciji Brčko – Lončari odnosno Brčko Donja Bukovica. Linije će biti organizovane u nedelju na svakih devedeset minuta, od 9 do 19 časova sa polascima za Lončare ispred hotele Jelena te za Donju Bukovicu ispred zgrade MB Radić. Kakav je stav Brčaka o referendumu provjerili smo na ulicama Distrikta.

Iz komisije za sprovođenje referenduma takođe je naglašeno da se na referendumu mogu izjasniti i građani koji nisu uzeli entitetsko državljanstvo ili se ne nalaze na spiskovima uz prikaz važećeg dokumenta sa fotografijom, kao što su lična karta, vozačka dozvola ili pasoš.

Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA