Beogradu fajnal for Evrolige

1156

Beogradska “Kombank arena” ugostiće četiri najbolja evropska tima na finalnom turniru 2018. godine! Zvanična potvrda informacije da će srpska prestonica biti domaćin fajnal-fora Evrolige, o čemu je prije pet dana na nedvosmislen način govorio predsjednik Crvene zvezde Nebojša Čović, trebalo bi da stigne u ponedjeljak iz kancelarije u Barseloni.

Tada će Evroliga objaviti imena gradova u kojima će biti održana tri naredna finalna turnira. Već je gotovo izvjesno da će se bitka za evropsku klupsku titulu 2017. odvijati u istanbulskoj “Ulker sports areni”, potom u “Kombank areni” i 2019. godine u novoj dvorani moskovskog CSKA.

Prvi čovjek Evrolige Đordi Bertomeu tokom posljednjeg fajnal-fora u Berlinu najavio je Beograd kao glavnog kandidata za domaćina završnice elitnog klupskog takmičenja 2017.

– Fajnal-for 2017. neće biti održan u Moskvi, Beograd je grad koji nas interesuje i razgovarao sam sa tamošnjim vlastima. Druga opcija je Kaunas, a Vitorija je mali grad i to nam ne odgovara, iako već godinama hoće da organizuje turnir. Želimo da otvorimo nova tržišta – rekao je tada Bertomeu.

Litvanski Kaunas otpao je iz trke iz istog razloga kao Vitorija – ima pet puta manju populaciju od Beograda, koji se izdvaja kao regionalni centar i svakako za Evroligu predstavlja novo tržište. Biće to prvi put da se fajnal-for Evrolige održava u srpskoj prestonici, za razliku od Istanbula (1992, 2012) i Moskve (2005).

Najveći dio lobiranja odrađen je tokom boravka Bertomeua u Beogradu prošle sezone, kada je kao gost Crvene zvezde prisustvovao utakmici sa Panatinaikosom. Čelnici srpskog kluba su tada zakazali razgovor Katalonca sa gradskim rukovodstvom, na kojem je istaknuta snažna kandidatura za domaćina fajnal-fora. Najveća dvorana na Balkanu bila je u igri i za završnicu 2016. godine, ali je u toj trci pobijedio Berlin.

Istanbul kroz prste

Uprkos nekim tehničkim nedostacima, istanbulska “Ulker sports arena”, u kojoj igra Fenerbahče, trebalo bi da bude poprište bitke za titulu 2017. godine.

Naime, ova dvorana nema dovoljno kapaciteta za postavljanje četiri navijačke zone, što je uobičajena praksa na završnim turnirima Evrolige.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA