Banjaluka dobila Centar za investitore

547

Banjalučki Centar za investitore je počeo sa radom. Potencijalni ulagači neće više lutati od vrata do vrata. To je veoma dobra stvar, kaže Marinko Umičević, direktor banjalučke fabrike obuće “Bema”.

Napominje da investor po dolasku u neki grad sa željom da investira u njemu, prvenstveno hoće da na jednom mjestu prikupi sve potrebne informacije i dobije sve neophodne dozvole.

– Apsolutno podržavam otvaranje ove kancelarije. Da je bilo i prije bilo bi još bolje. Ovo treba biti mjesto na kojem će investitori dobiti sve neophodne informacije. Ali mi se moramo okrenuti i ka domaćim investitorima. Evo recimo, “Bema” planira da zaposli još 500 ljudi u ovoj i narednoj godini. A opet stanje na tržištu rada je katastorfalno. Ja imam samo još jedenu sugestiju ovdje, a to je da se urade ovi prospekti na njemačkom i kineskom jeziku – mišljenja je Umičević.

Centar za investore će biti i posrednik u komunikaciji između investitora i nadležnih institucija na državnom i lokalnom nivou. Otvaranjem ovog Centra prestaje potreba da se investitori pojavljuju na nekoliko mjesta, jer sve inforamcije koje ih interesuju dobiće na jednom mjestu.

– Ovdje smo pokušali i smještajno da uvežemo tri bitna subjekta. Tu su sada pored Centra za investitore, i kancelarija Odjeljenje za obrtničko zanatsku djelatnost ali i Centar za izdavanje dozvola, tako da se sada sve nalazi na jednom mjestu – objasnio nam je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke.

U Centru za investore su potencijalnim ulagačima usluzi stručnjaci iz oblasti prostorno planske dokumentacije, zatim za pravna pitanja, te za ekonomsku saradnju koji će uvezivati investitore sa odjeljenjima i institucijama.

LJubinko Spasojević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA