Argument više: Žustra rasprava u prvom okršaju kandidata za gradonačelnika Banjaluke

1068

Emisija “Argument više” Elta televizije u kojoj su se prvi put sastali svi kandidati za gradonačelnika Banjaluke izazvala je veliki interes javnosti i oprečna mišljenja ko se istakao kao neformalni pobjednik debate.

Dok jedni mediji tumače da je Igor Radojičić kandidat vladajućeg SNSD-a dominirao svojim uvjerljivim stavom, za druge je apsolutni pobjednik debate bio Dragan Čavić, kandidat SzP. Jedino oko čega su se svi složili jeste da su Duško Tadić (Prva stranka) i Slavko Župljanin (SPAS) opravdali ulogu izbornih autsajdera.

Žustra razmjena argumenata Čavića i Radojičića dominirala je cijelom emisijom, a ko će na kraju biti pobjednik, vidjećemo u oktobru kada se saberu glasovi.

Početak emisije obilježilo je iznošenje programa četvorice kandidata. Prvi je izlagao Radojičić koji je u tri minute njegov program pod nazivom „Banjaluka 2025“. On je istakao da je njihov plan otvorena i prijateljska Banjaluka; otvorena za turiste, za studente, za nove investitore. Da se omoguće neke nove faze razvoja, za bolji život u budućnosti.

Slavko Župljanin je istakao da je njegov osnovni cilj rješavanje socijhalnih problema, vraćanje imovine grada i zaustavljanje zaduživanja. Radojičiću je rekao da mu se dopadaju njegove ideje i da će ga zaposliti kao savjetnika kada postane gradonačelčnik.

Duško Tadić je istakao da će se boriti za bolji život, koliko god može, a posebno za sport i one koji se njime bave. Kao poseban momenat emisije može se istaći njegov pitanje upućeno ostalim kadidatima da li su ikada bili gladni.

Dragan Čavić, svoje tri minute iskoristio je da kaže da će se boriti za realna rješenja, posebno pitanja oduzimanja i otimanja gradske imovine, borbe protiv interesnih grupacija, a kao primarni zadatak istakao je otvaranje novih radnih mjesta.

Nakon predstavljanja programa i predizbornih obećanja, kandidati su počeli sa debatom u kojoj su se kao glavni ciljevi istakli problemi sa gradskim budžetom i infrastrukturom, kao i socijalna davanja. Neke od tema raspravljanja bile su kako regulisati pitanje saobraćaja, izgradnja mosta u Priječanima, sprono zemljište Poljoprivredne škole, uvođenje jedinstvene mjesečne karte, izgradnja kružnih tokova, vodosnabdijevanje u ruralnim naseljima.

Elta televizija nastaviće i u narednim danima da prati izbornu kampanju, a očekuju nas i nove debate sa kandidatima za načelnike i gradonačelnike drugih lokalnih zajednica u emisiji “Arguement više.

A. Pisarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA