Albanci protiv Jeremića!

584

Kosovski konzulat u Njujorku uputio je pismo svim članicama UN u kojem traži da Vuk Jeremić ne bude izabran za naslednika Ban Ki Muna.

Konzulat, zapravo, prenosi pismo Udruženja porodica nestalih lica tokom rata na Kosovu u kojem se navodi niz nevjerovatnih opaski na račun Vuka Jeremića, među kojima je i ona o odgovornosti za genocid.

– Mi, predstavnici porodica nestalih osoba pozivamo sve članice UN da ne izaberu Vuka Jeremića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija – navodi se na početku pisma.

U pismu se navodi da je “Jeremić nepodoban za tu poziciju jer dolazi iz zemlje koja je počinila genocid tokom rata na Kosovu i namjerno je porodicama nestalih uskratila mogućnost da razjasne sudbinu svojih voljenih”.

Zbog toga bi, ističe se u pismu, izbor Vuka Jeremića bila uvreda za sve porodice nestalih i porodice žrtava.

Potpisnici dopisa su koordinator Savjeta udruženja porodica nestalih Bajram Čerkini, predsednica Udruženja “Majke plaču” Nusrete Kumnova, predsednik Udruženja za rasvjetljavanje sudbine nestalih Haki Kasumi i zamjenik predsjednika Udruženja “Glas roditelja” Hisen Hiseni.

Oni navode da se Jeremić dok je bio ministar inostranih poslova Srbije nije izvinio za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

– Vuk Jeremić, koji je rođen i odrastao u Srbiji, nalazi se na najvažnijim pozicijama u srpskoj politici jedan je od najodgovornijih osoba za genocid tokom devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije, zločine koji su osim stotina hiljada žrtava ostavili i više od 40.000 nestalih – navodi se u pismu. (Vuk Jeremić rođen je 1975. godine, a devedesetih je studirao u Engleskoj, prim. ur)

Nakon toga, oni u pismu navode da je za mjvuesto generalnog sekretara UN neophodna osoba visokih moralnih i profesionalnih kvalifikacija, te da to ne može da bude Jeremić.

Na kraju pisma oni traže od UN da povećaju pritisak na “Srbiju, srpske političare, među kojima je i Vuk Jeremić, da daju potrebne informacije za pronalazak nestalih”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA