Župljanin za SrpskaCafe: Platićemo visoku cijenu za lažne pomake u Banjaluci!

1264

U Banjaluci postoje samo lažni pomaci, koje su otuđene grupe pokrenule, u smislu neke gradnje. Ti lažni pomaci imaju i tek će imati visoku cijenu za naš grad! On je izgubio svoje nepokretnosti izmjenama gradskih zakona, propisa, regulacionih planova… On kao takav nije napredovao! Vizuelni izgled Banjaluke je varka! Ovim riječima otvorio je intervju za SrpskaCafe četvrti kandidat za gradonačelnika Banjaluke i lider SPAS-a Slavko Župljanin. On kaže da je osnovni razlog što se aktivirao aktuelna situacija na svim nivoima vlasti koja je u potpunosti besperspektivna!

– I što je još gore ne vidi se nikakav izlaz! SPAS ima izlaz, nudimo istinsku treću varijantu – istakao je za SrpskaCafe lider Srpske patriotske stranke te dodao da nije zadovoljan ni jednim od dva najjača politička bloka u Srpskoj.

o Niste zadovoljni aktuelnom političkom ponudom?
– Apsolutno! Nismo zadovoljni ni sa vladajućom koalicijom niti sa strankama koje se vode kao opozicija, a govorim o svim nivoima vlasti. Očekivali smo da Savez za promjene pokrene inicijativu za sprovođenje vanrednih izbora, što oni neće da urade. To znači da su zadovoljni trenutnim stanjem i učestvuje u održavanju statusa quo. Nama je potrebna prava opozicija, od lokala do republičkog i državnog nivoa. To je osnovni razlog što smo se politički ponovo aktivirali. Jednostavno ne vjerujemo da se postojeće stanje u društvu može promijeniti i poboljšati.

o Kako ocjenjujete rad opozicije u Banjaluci?
– Koje opozicije?! Opozicije nema! Ja ne vidim nikakvu opoziciju! Da je ima, mi se uopšte ne bi ni javljali, već bi preko te opozicije očekivali rješenja. Ona ne djeluje kako opozicija treba djelovati. Na ovim prostorima imamo potpuno poremećeno poimanje opozicije. Ona je kreativni dio političkih struktura koja nudi rješenja. Prvo, mora da ima rješenja i to drugačija od onih koje oficijelna vlast nudi. Baš zbog te različitosti i originalnosti ona ima političku snagu i legitimitet i pravo da se pojavljuje u javnosti. Da li vam naša tzv. opozicija djeluje tako?

c1025-Slavko-Zupljanin

o Šta zamjerite najviše političarima iz vladajuće koalicije?
– U Banjaluci je od 2000. godine na vlasti koalicija koja objektivno nije dala nikakve ozbiljne rezultate. Nema nikakvog ozbiljnijeg pomaka! Postoje samo lažni pomaci, koje su neke otuđene grupe pokrenule, u smislu neke gradnje. Ti lažni pomaci imaju i tek će imati visoku cijenu za Banjaluku! Naš grad je izgubio svoje nepokretnosti izmjenama gradskih zakona, propisa, regulacionih planova itd. Grad kao takav nije napredovao! Vizuelni izgled Banjaluke je varka. Ona nije sistematski osmišljavana, njen urbanizam nije dizajniran po nekim visokim standardima i sve je rađeno na bazi individualne zamisli i volja koje su se kasnije uklapale u regulacione planove. Na kraju uopšte nismo dobili uređen grad, osmišljen, visoko urbanizovan…

o Šta vi i vaša partija nudite građanima Banjaluke?
– Na prvo mjesto ćemo staviti i favorizovati znanje. Nudimo, prije svega, nadu i izlaz, socijalnu podnošljivost, preraspodjelu društvenih dobara i mnoge druge stvari koje ne nude ostale opcije. U ovakvoj situaciji kao centralnu temu imati izgradnju jednog ili dva vrtića ili škole, to je van svakog smisla. To su detalji koji treba da proizađu iz opšte strategije i plana. SPAS ima šest stavki koje mogu ovaj grad pokrenuti. To su ključne, konkretne stavke na kojima ćemo insistirati. Međutim, još uvijek nećemo govoriti o njima, ne u ovom mjesecu. Obznanićemo ih u finišu jer znamo da nam mediji nisu dostupni te bi mnogo toga bilo i prepisano, upotrebljeno i zloupotrebljeno. Kada dođemo u poziciju da odmjeravamo snage sa konkurencijom onda ćemo sve reći.

o Smatrate da vaše poruke neće uspjeti doći do građana?
– I vlast i opozicija imaju svoje medije, mi ih nemamo. Naše poruke će prenijeti samo dio profesionalnih i nezavisnih medija koji su kod nas u manjini. Medija i stranaka koje nemaju centre uticaja, i koji ne polažu račune centrima moći, ima relativno malo. Ali to su časne pozicije i dok je takvih, ima i nade. Rješenja imamo ali nisam siguran da li imamo prostor da ih narod čuje. Ali ako ne čuje ove godine, čuće za godinu, za dvije… Nećemo se više povlačiti pred onima koji su politički inferiorni i koji jureći svoje lične interese kompletno uništavaju bilo kakvu perspektivu građana Srpske.

o Kakav rezultat očekujete u oktobru?
– Očekujem pobjedu u izboru za gradonačelnika Banjaluke i da SPAS, sa određenim političkim subjektima, napravi skupštinsku većinu i da sa njom u jednom kreativnom smislu nastupimo i uradimo pozitivne stvari za ovaj grad. Onaj ko hoće da vlada Banjalukom mora imati skupštinsku većinu, čija je uloga kod nas u potpunosti potcijenjena. Kao što je potcijenjena i odgovornost ljudi koji se neposredno biraju, a koja se mora vratiti. Dosadašnja partijska praksa koja predstavlja samo interesne grupe i koja uzurpira vlast praveći lične i grupne interese, poništavajući interese naroda, mora konačno da siđe sa naše političke scene.

Ognjen Tešić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

1 KOMENTAR

  1. Ooooo NEEEE!!!! Tacno je da su dosadasnji politicari unistili sve sega su se dohvatili…..Ali ne daj Boze da gospodin Zupljanin dodje na VLAST!!!! Ko ga ne zna SKUPO bi ga platio!!! Posto imam licno (ruzno) iskustvo sa njim. Naime, bio sam zaposlen kod njega u Master institutu. Slatkorecivi PREVARANT KOJI NIJE ISPUNIO NI JEDAN NAS DOGOVOR. Kao vlasnik instituta, prevario je SVAKOG radnika koji je bio zaposlen kod njega. Ovo ne pricam napamet jer svedoka ima dosta tj.svaki radnik je bio PREVAREN. Ne bih sada o detaljima. Zbog prethodno recenog, a ima jos mnogo toga ruznog kazem: NE DAJ BOZE DA SE DOKOPA VLASTI!!! Tek onda smo “UGASILI” !!!

Comments are closed.