Žestoke borbe u Alepu: Rat 10.000 boraca i 95 tenkova

749

Na području sirijskog grada Alepa, gdje su pobunjenici pokrenuli ofanzivu kako bi razbili opsadu režimskih snaga, odvijaju se žestoke borbe, javlja BBC.

Pobunjenici su tokom proteklog vikenda pokušali da povežu područje Alepa pod opsadom i teritoriju na zapadu koju drže pod kontrolom, pa su tako aktivirali veliku bombu u tunelu ispod položaja vojske u strateški važnom okrugu Ramuseh.

Jedan komandant pobunjenika je za Rojters rekao: “Mi sada kontrolišemo područje Ramuseha, ali su ruski avioni intenzivirali napade, što nas sprečava da brže napredujemo”.

Drugi izvor iz pobunjeničkih snaga je izjavio da u “velikoj epskoj bici za Alepo” učestvuje oko 10.000 boraca, najmanje 95 tenkova i više stotina raketnih bacača.

Taj izvor je naveo i da je više desetina bombaša-samoubica pripremljeno da se vojnim vozilima prepunim eksploziva zalete u punktove sirijske vojske.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, opisala je pobunjeničku ofanzivu kao najveću do sada, pošto se borbe odvijaju na svim frontama u podijeljenom Alepu.

Sirijska vojska odbija napade pobunjenika uz pomoć vazdušnih udara ruskih snaga, koji imaju za cilj da spriječe proboj pobunjenika.

U dijelovima Alepa pod kontrolom pobunjeničkih snaga živi pod opsadom oko četvrt miliona civila, otkad su ih vladine snage prošlog mjeseca odsjekle od ostatka svijeta.

Vladine snage se uz podršku ruskih aviona žestoko brane, istakla je Opservatorija.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA