“Zelene beretke” pripremaju vojnu vježbu

2099

Udruženje “Zelene beretke” priprema najveću vojnu vježbu poslije rata pod nazivom “Sloboda za sve” tokom koje planiraju korištenje bojeve municije i novijeg naoružanja Oružanih snaga BiH.

Predsjednik ovog udruženja Muhamed Švrakić naveo je na društvenim mrežama da će danas uputiti zahtjev Oružanim snagama BiH da im da opremu radi vojne vježbe ili će se obratiti federalnom MUP-u.

Švrakić tvrdi da je riječ samo o skupu veterana oružanih snaga iz perioda 1991-1995. godine, na kojem će se prisjetiti trenutaka iz vremena, kako je naveo, “agresije”, te se upoznati o novom naoružanju.

– Red je da veterani znaju čime raspolažu Oružane snage BiH – poručio je Švrakić.

On je istakao da korištenje bojeve municije ne smatra čudnim, te da su se javile stotine grupa iz BiH i Hrvatske koje bi u tome učestvovale.

Švrakić je rekao da će od odgovora na zahtjev za dobijanje vojne opreme Oružanih snaga BiH zavisiti da li će vježba biti održana na strelištu udruženja ili, po mogućnosti, na NATO poligonu u Glamoču.

Vojni analitičari kažu da ne vjeruju da će bilo koja vojna ili policijska struktura u BiH dati municiju “Zelenim beretkama”, te da to treba shvatiti na nivou verbalne diksusije u vezi sa lokalnim izborima i najavljenim referendumom u Republici Srpskoj.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Ognjen Tadić rekao je za “Nezavisne novine” da takve pojave treba istražiti i ispitati da li neko posjeduje naoružanje koje ne bi smio da ima.

Iz Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH nisu se oglasili povodom najavljene vojne vježbe “Zelenih beretki”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA