Zabranjen Tompsonov koncert u Švajcarskoj

603

Vlasti švajcarskog kantona Cirih potvrdile su odluku gradskog veća grada Šlirena o zabrani koncerta hrvatskog pjevača proustaških pesama Marka Perkovića Tompsona, koji je trebalo da se održi u tom gradiću 3. septembra, objavili su švajcarski mediji.

– Organizator koncerta, firma Kronajt, se na odluku gradskog vijeća Šlirena žalila predstavniku kantonalne vlade u okrugu Ditikon koji je, međutim, potvrdio odluku o zabrani – saopštio je grad Šliren.

Neimenovani predstavnik organizatora izjavio je za Hinu da je riječ o političkoj odluci i da razmišljaju o žalbi Upravnom sudu, ali da se ne nadaju uspjehu.

Švajcarski dnevnik piše da Tompson “uvek iznova” upada u oči zbog “ultranacionalističkog pogleda na svijet” i “veličanja režima ustaša”.

– Ova odluka je potvrda da je grad ispravno odvagao privatne i javne interese i da osnovna prava nisu prekršena – kaže se u saopštenju grada Šlirena koji je izrazio zadovoljstvo odlukom kantonalnih vlasti.

Grad je prvobitno zabranio Tompsonov nastup iz straha po javnu sigurnost te da bi “pojedine grupe ili osobe” mogle pokušati ometati nastup, prenosi hrvatska državna agencija.

Odluku kantonalnih vlasti pozdravila je i organizacija Јuso, omladina Socijaldemokratska stranke Švajcarske koja je i pokrenula postupak zabrane Tompsonovog koncerta.

– Čestitamo gradu Šlirenu na hrabroj odluci da zabrani ovaj nastup i tako odbrani demokratske vrijednosti. Fašizmu nema mjesta u našem društvu – izjavila je potpredsjednica Omladine SP-a za kanton Cirih Nina Hiser.

Tompsonu su i ranije u Švajcarskoj, ali i u Njemačkoj, zabranjivani koncerti zbog “opasnosti po javni red i mir”, navodi Hina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA