Za liječenje van Srpske godišnje 7 miliona KM!?

685

Priča o otvaranju centra za kardiohirurgiju, koja je u Srpskoj “zakotrljana” još prije osam godina, i dalje je samo mrtvo slovo na papiru.

Iz resornog ministarstva su daleke 2008. optimistično prognozirali da će RS već 2009. godine dobiti savremeni centar za liječenje svih bolesti srca. Međutim, do danas ništa nije urađeno na ispunjenju ovog obećanja, tako da domaći pacijenti i dalje spas traže u inostranstvu, čekajući i više od godinu dana na operacije za koje, ako budu te sreće da ih dočekaju, moraju da obezbijede svote od kojih se dobija vrtoglavica.

Primjera radi, transplantacija srca u Beču košta oko 150.000 evra, a pročepljenje krvnih sudova i zamjena srčane aorte u Njemačkoj oko 35.000 KM.

fond-zdravstvenog-osiguranja-rsPrema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS, u FBiH i Srbiju prošle godine je upućeno 777 pacijenata sa dijagnozama bolesti cirkulatornog sistema. Za liječenje oboljelih od kardiovaskularnih oboljenja u 2015. godini u zdravstvenim ustanovama izvan RS izdvojeno je sedam miliona KM, što je više od trećine ukupne svote za liječenje građana Srpske u inostranstvu.

– Broj pacijenata koji se liječi u inostranstvu je u padu, ali je trošak po pacijentu u porastu. To potvrđuje da se pružaju skuplje i komplikovanije procedure, čime se produžava period bolničkog liječenja. Mali je broj pacijenata koji se na liječenje upućuju u zdravstvene ustanove u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Turskoj. Tamo se rade operativni zahvati koje nije moguće obaviti u RS I Srbiji – ističu u ovom fondu.

U Ministarstvu zdravlja RS tvrde da su i dalje opredijeljeni da ideja o centru za kardiovaskularnu hirurgiju bude realizovana, i to u u okviru Univerzitetskog kliničkog centra RS.

1011657_ioeracija srca– S obzirom na to da je riječ o vrlo kompleksnoj grani medicine, za jedan takav centar potrebno je ispuniti sve infrastrukturne, tehničke i kadrovske uslove. Tom poslu je potrebno pristupiti izuzetno oprezno. Nadamo se da ćemo u narednom periodu pronaći najbolji model i rješenje za uspostavljanje jednog ovakvog centra – poručuju za “EuroBlic” iz ovog ministarstva.

Svaki drugi umre od srca

Zdravstvena statistika pokazuje da u Srpskoj svaki drugi stanovnik umre od posljedica kardiovaskularnih oboljenja, u čijoj terapiji značajan segment otpada na bolesti srca koje zahtijevaju kardiohirurške procedure.

Iz Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” svojevremeno su saopštili da oko 30 odsto ljudi sa liste čekanja iz Srbije, Crne Gore i RS umre, ne dočekavši operaciju srca.

U FZO su potvrdili da se u ustanove izvan RS osiguranici uglavnom upućuju zbog kardiohirurških i neuroloških oboljenja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA