“Za dom spremni” na izricanju presude Perkoviću i Mustaču

648

Na kraju čitanja presude nekadašnjim funkcionerima jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, kojima su danas izrečene doživotne robije u Visokom zemaljskom sudu u Minhenu, čuo se ustaški povik “Za dom spremni”, javila je Hina.

Kako se navodi, povik se čuo iz publike.

Perković i Mustač su osuđeni zbog pomaganja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Ðurekovića u Njemačkoj 1983.

Glavni motiv ubistva Ðurekovića bila je eliminacija političkog protivnika režima, i ono je okarakterisano kao krivično djelo iz niskih pobuda, navodi se u obrazloženju presude koje je pročitao predsjednik sudskog vijeća Manfreda Dauster.

Perkovići i Mustač su vrijeme ubistva imali važne funkcije unutar hrvatske Službe državne bezbjednosti koja je inicirala i sprovela likvidaciju Ðurekovića, naveo je Dauster. Dauster je odbacio tvrdnje da je za likvidaciju Ðurekovića odgovorna vojna Kontraobaveštajne službe JNA.

– Mi smo u uvjereni u to da u KOS-u nisu postojali motivi za likvidaciju Ðurekovića. KOS osim toga, prama našem uvjerenju, nije bio umiješan ni u jedno ubistvo u emigraciji, dodao je sudija.

Sudsko vijeće je izrazilo nadu da će ova presuda pokrenuti proces sučeljavanja s prošlošću u Hrvatskoj i zemljama nastalima nakon raspada Jugoslavije, kazao je Dauster.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA