Vučić: Trenutno rješenje za Kosovo je priznanje, ali mi to nećemo

684

Jedino trenutno rješenje za Kosovo i Metohiju, koje bi presjeklo Gordijev čvor, bilo bi da Vlada Srbije prizna nezavisnost Kosova.

Ipak, to ne može i neće da učini, poručio je mandatar Aleksandar Vučić.

Vučić je u skupštinskoj raspravi o izboru nove vlade, odgovarajući na izlaganje lidera LDP Čedomira Jovanovića, rekao da u Srbiji često lažu jedni druge, da je Kosovo najcjenjenija riječ, a da pojedinci malo znaju o KiM, da, primjera radi, nemaju pojma gdje je Glogovac i da li tamo žive Srbi.

– Tačno je da nas neznanje dobrim delom vodi u ekstremizam kojem se divimo, ali to ne znači da imamo pravo da se odreknemo naše teritorije, jer po tom principu bi se u mnogim zemljama menjale granice – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je vlada uradila težak i važan posao sa Briselskim sporazumom, uporedivši ga sa Dejtonskim, koji štiti prava Srba i čuva Republiku Srpsku.

– Profesionalno mi je bio najteži posao kada sam posle Briselskog sporazuma morao da objasnim Srbima šta je taj sporazum i tada sam im rekao da smo ranije napadali Dejtonski sporazum, a da je sada to Sveto pismo koje štiti prava Srba – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbi moraju da razgovaraju sa Albancima jer je to nacionalno odgovorna politika.

– Moramo da se borimo i da imamo više Albanaca u centralnoj Srbiji, da ovde ostavljaju novac – rekao je Vučić i dodao da su Albanci narod u narastanju i da sa njima mora da se razgovara i traži rješenje za budućnost.

Vučić je rekao da je situacija u BiH mnogo komplikovanija i teža jer uključuje spoljne faktore iz regiona.

Dodao je i da Srbija nema krivicu za današnji odnos prema Hrvatskoj, jer nisu ništa uradili.

– Naša stvar je da pomognemo našem narodu. Uspeli smo da obezbedimo da RS ima dobre odnose sa Srbijom, da izađe iz nekoliko političkih turbulentnih kriza, da sa predstavnicima Srba u Hrvatskoj imamo najbolje odnose – rekao je Vučić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA