Vlada i Narodna skupština RS dobili negativnu ocjenu (VIDEO)

671

Prvih šest mjeseci za Vladu i Narodnu skupštinu Republike Srpske i nisu bili pozitivni. Tako stoji u izvještaju Centara Civilnih inicijativa, koji su ukazali na sve propuste rada ovih institucija.

Vlada i Narodna skupština Republike Srpske za prvih šest mjeseci ove godine, dobijaju negativnu ocjenu prema analizi Centara civilnih inicijativa. Tako su od predstavnika Centara na račun rada ovih institucija stizale same kritike. Rezultati Vlade Srpske su najlošiji u aktuelnom mandatu. Utvrđeno je 45 zakona, a većina usvojenih mjera nisu imale značaj za narod. Održano je 30% manje sjednica od Vlade Federacije, a preko 720 miliona maraka je planirano samo za lične rashode.

– Finansijska stabilnost je poljuljana i zavisi od dugo očekivanog kredita MMF-a, dok je sama struktura budžeta nepovoljna. Vlada RS ima sve izraženiji problem sa javnom potrošnjom i punjenjem budžeta,a već kasne isplate iz budzeta i zabrinjavajuće je što kasne podsticaji za poljoprivrednike. Najviše novca iz budžeta je planirano za rashode i lična primanja – rekao je Monitoring konsultant CCI Željko Ninković.

Ni u Parlamentu Srpske nije bolje stanje. Rezultati rada su prema analizama Civilne inicijative ispod prosjeka. Usvojeno je svega 28 zakona. Od 27 zasjedanja samo u 9 su bili prisutni svi poslanici. Poslanici su u većini zasjedanja kršili Poslovnik o radu u Skupštini. A nekolicina njih ni riječ nije progovorila.

– Od 95 planiranih zakona krajem prve polovine 2016. godine 72 su nerazmatrana ili nerailozavana su u potpunosti. Čitav niz značajnih mjera nije donešen, iako je Skupštinu na to obavezivao njen program rada.u prvoj polovini 2016. Su trebali da budu usvojeni ali nisu:Strategija razvoja i podrške porodicama u RS, Strategija razvoja Kulture, Trgovine, Zakon o rudasrstvu, Zakon o sportu, Zakon o Pravobranilaštvu – dodao je Ninković.

Pokazatelji da analize Centara civilne inicijative nije nisu samo rezultati na papiru, su i građani. Prema njihovom mišljenju ovakav ishod ne čudi. Stanje u Srpskoj, kažu, nikada nije bilo gore. Teško se živi, plate i penzije kasne, a cijene su previsoke.

Centri civilnih inicijativa su pored predstavljanja rezultata rada Narodne skupštine i Vlade iskoristili i priliku da strogo apeluju na ove institucije, posebno u predizbornom periodu. Dodali su da kampanja dodatno negativno utiče na njihov rad i da prestanu da ovakvim stanjem dodatno podižu tenzije.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA