Više od igre! Srbija protiv Hrvatske za polufinale!

1004

Košarkaši Srbije i Hrvatske boriće se za plasman u polufinale Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. U noći između srijede i četvrtka, u 3.15 časova, igrraće se četvrtfinalni dvoboj između dvije reprezentacije koji je, nakon raspada one velike SFR Jugoslavije, redovno privlačio posebnu pažnju mnogih ljubitelja košarke.

Tako će biti i ovog puta. Tu dileme nikakve nema. I ovo će ponovo biti više od igre.

Najbolja potvrda dolazi iz hrvatskih medija. Svi oni su presrećni što će u četvrtfinalu igrati sa reprezentacijom Srbije i smatraju da su „kockasti“ već među četiri najbolje selekcije na Igrama u Riu. Posebno su optimisti što su prvi bili u svojoj grupi dok su Srbi bili četvrtoplasirani u onoj drugoj grupi.

Da li taj njihov optimizam ima i pokriće, saznaće se u četvrtak rano ujutro.

Sa druge strane, u redovima „orlova“ mirno išečkuju obračun sa komšijama. Selektor Aleksandar Đorđević ubijeđen je kako će njegovi izabranici i fizički i mentalno biti spremni za još jednu veliku utakmicu sa rivalom protiv kojeg imaju pozitivan skor.

Od osam dosad odigranih međusobnih susreta Hrvati su dobili samo jednu, i to, prijateljsku koju su odigrali 2011. godine (83:71). Sve ostale su redovno gubili, a u redovima popularnih „orlova“ očekuju da će se i sada slično desiti, iako su svjesni da je pred njima težak zadatak.

Jedna od tih utakmica ostaće zauvijek u sjećanju sadašnjem selektoru Srbije. Desilo se to 1997. godine na Evropskom prvenstvu u Barseloni kada je tadašnja SR Jugoslavija, u grupnoj fazi takmičenja, slavila sa 62:61 onom već čudesnom trojkom Saleta Đorđevića.

Srbi su, dakle, pobjeđivali Hrvate na velikim takmičenjima. Kako na šampionatu Starog kontinenta isto tako i na Svjetskom prvenstvu. Sada su prvi put zajedno na Olimpijskim igrama i naravno da Srbi priželjkuju da će biti ponovo bolji i da će na taj način izboriti plasman u polufinale u kojem će igrati sa boljim iz duela Litvanija – Australija.

Hoće li tako zaista i biti, ostaje da se vidi. Ali, neka pobijedi košarka. Srbi, sad se pokažite!

S. Babić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA