Uklonjena tromblonska mina iz Trebišnjice (VIDEO)

790

Iz korita Trebišnjice danas je uklonjena tromblonska mina, koju su juče ronioci pronašli tokom redovnog čišćenja rijeke.

Ronioci Ronilačkog kluba „Posejdon“, uz prisustvo vatrogasaca, policije, ekipa deminerske i hitne pomoći bezbjedno su uklonili tromblonsku minu iz korita Trebišnjice. Akcija je trajala nešto više od 20-tak minuta. Mina je juče pronađena u blizini Kamenog mosta, gdje su se prije samo nekoliko dana održali tradicionalni skokovi u Trebišnjicu.

– Radi se o trenutnom tromblonu iz prošlog rata zaostalom ili odbačenom u vodi. Znači uz angažovanje ekipe ronilaca, koji su ga uspješno izvadili iz vode, koji je bio bezbjedan za transport. Mi smo ga preuzeli i dalje ga nosimo na lokaciju za uništavanje – kazao je vođa A tima za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Trebinje Dušan Medan.

Iako je tromblon bezbjedno uklonjen iz Trebišnjice, demineri ističu da su opasnost i strah, kao i obično kada je riječ o minsko-eksplozivnim sredstvima, i te kako bili prisutni.

– Rizik sa tim minsko-ekslozivnim sredstvima uvijek postoji. Zavisno od situacije. Moglo je doći do njegovog aktiviranja, ali na svu sreću nije. Uglavnom, sada je u bezbjednim rukama i biće uspješno uništen – dodao je Medan.

– Strah je uvijek prisutan. Čovjek koji se ne boji, nije u redu. Strah je taj koji čuva čovjeka i deminera. Znači deminer jednom griješi – rekao je ronilac, deminer, supervizor i instruktror u Ronilačkom klubu „Posejdon“ Aleksandar Vuković.

Vuković je sa još dvojicom kolega učestvovao u akciji uklanjanja tromblona iz korita Trebišnjice. Iako se korito čisti svake godine, kaže on, ovaj tromblon do sada niko nije pronašao. Pretpostavlja se da je ova eksplozivna naprava u vodu dospjela tokom protekle godine.

– Možda je to bilo bačeno ranije. Znači voda, korito rijeke Trebišnjice to nosi sa sobom. Znači da li je to neko bacio, da li je to tu stajalo godinama, ne znam – dodao je Vuković.

Tokom čišćenja korita Trebišnjice ronioci svake godine pronađu velike količine otpada i starih predmeta. Prema riječima Vukovića, nesavjesni građani ne biraju šta će baciti u rijeku, pa se u koritu može naći gotovo sve – od predmeta koji se koriste u domaćinstvu do onih koji su stari i više od 100 godina.

– Nema šta tu nema. Od kućnog posuđa do građevinskog materijala, otpada, šporeta, pegla, bojlera, jednostavno. Kolo, možete snimiti. Ovo je sigurno jedno austrougarsko kolo od nekog vozila.Takoreći, sve i svašta.

Prije deset godina, na istom mjestu pored Kamenog mosta, ronioci su, kaže Vuković pronašli granatu veličine 150 milimetara, takođe iz posljednjeg rata.

Korito Trebišnjice ronioci pretražuju svake godine. Ovo nije prva eksplozivna naprava koja je pronađena u rijeci. Do sada ih je izvađeno više od 150, a najveći broj njih pronađen je poslije rata.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA