U toku pretres i saslušanje državnog tužioca Olega Čavke

685

Tužilac Oleg Čavka je osumnjičen da je otuđio mobilni telefon koji je u okviru krivičnog postupka oduzet od Anesa Kurbegovića, jednog od optuženih u predmetu Lutka.

Pripadnici SIPA-e pretresaju kancelariju i privatne objekte u vlasništvu državnog tužioca Olega Čavke. Tužilac Čavka je, kako saznaje Žurnal, osumnjičen da je krao dokazne materijale iz predmeta organizovanog kriminala.

Čavka je federalnim medijima rekao da je jutros u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dao dobrovoljne iskaze i predao mobilni telefon koji je u okviru krivičnog postupka oduzet od Anesa Kurbegovića, jednog od optuženih u predmetu “Lutka”.

Prema Čavkinim riječima, tokom prošle i ove godine vođena je istraga u predmetu Beriša Sulejman i drugi te je prema informacijama iz Hrvatske, od Tužilaštva BiH zatraženo da izvrše pretres strana Anesa Kurbegovića.

– Od Kurbegovića smo prilikom pretresa oduzeli nekoliko telefona, kreditnih kartica i drugih predmeta. Optužnicu u tom predmetu sam pripremao u toku juna i povremeno u jula, a predmet sam nosio kući, gdje se nalazio i mobilni telefon. Jutros sam dao izjavu tužiocu Mihajloviću i dobrovoljno predao kompletan spis, gdje se između ostalih, nalazio i sporni telefon – kazao je Čavka.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je državni tužilac uzeo mobitel iz spisa, te je, u kasnim noćnim satima, ubacivao svoju SIM karticu, na osnovu čega su i otkrivene njegove zloupotrebe.

Anes Kurbegović inače posjeduje dvojno državljanstvo i Srbije i BiH, rođen je u Prijepolju i odranije je poznat kao osoba iz kriminalnog miljea.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubišić je za srpskacafe.com rekao da Tužilaštvo BiH provodi određene aktivnosti i odlučno je da se suprostavi svim oblicima nezakonitosti i zloupotreba, bez izuzetaka, pa i ako se radi o njihovom zaposleniku i dodao da je Tužilaštvo BiH institucija koja radi u skladu sa zakonom i svako nezakonito postupanje pojedinaca, biti će procesuirano.

O. Matavulj/Z. Šišić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA