U Njemačkoj se za “Zig hajl” ide u zatvor, a u Hrvatskoj?

650

Potpredsjednik vlade Srbije u tehničkom mandatu Ivica Dačić reagovao je povodom rasprave u Hrvatskoj o upotrebi ustaškog pozdrava “Za dom spremni“.

– Ovih dana u Hrvatskoj se vodi rasprava o tome kako treba pravno urediti upotrebu ustaškog pozdrava “Za dom spremni”. Sa željom, naravno, da se dozvoli njegova upotreba. To je, u stvari, jasan pokazatelj stanja u Hrvatskoj, koja, kao članica EU, rehabilituje fašističku ustašku NDH. Zamislite da se takva rasprava ili upotreba nacističkih simbola desi u Njemačkoj, gdje se za korišćenje pozdrava “Zig hajl” ide u zatvor. Ili, da se u bilo kojoj zemlji koristi kukasti krst, sigurno bi to bila asocijacija na Hitlera, iako je to i jedan od simbola istočnjačkih religija. Kada je princ Hari obukao košulju sa kukastim krstom, engleska javnost ga je optužila za nacizam, a ne za budizam ili hinduizam – naveo je Dačić.

On je dodao i da je jasno da je pozdrav “Za dom spremni“ vezan za ustaše, Antu Pavelića, koji ga je prvi upotrijebio 1932. godine, i za nacističku ustašku NDH.

– Uostalom, i svoj prvi govor 10. aprila 1941. godine, prilikom proglašenja NDH, Slavko Kvaternik je završio tim pozdravom. List “Hrvatska straža” od 7. juna 1942. godine piše da je pozdrav “Za dom spremni” niknuo iz Poglavnikove duše. Pod tim pozdravom “Za dom spremni” vršen je genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima širom NDH. Pod tim pozdravom marširale su i novoustaše u Kninu, povodom obilježavanja Oluje, najvećeg etničkog čišćenja u Evropi poslije Drugog svjetskog rata“ – dodao je Dačić.

Šef srpske diplomatije u tehničkoj Vladi Srbije je istakao da Hrvatska, naravno, ima pravo da bira svoj put, ali nema pravo, niti će Srbija to oćutati, da rehabilituje i opravdava genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u fašističkoj ustaškoj NDH.

– Iako Evropa ćuti, Srbija to ne smije i neće – zaključio je Dačić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA