U Beogradu sutra Dodik, Cvijanović, Ivanić i Bosić

685

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Beogradu sa predsjednikom i premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, članom Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenom Ivanićem i predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem.

Sastanak povodom dešavanja u Republici Srpskoj biće održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Srbije na Andrićevom vencu sa početkom u 14.30 časova, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

Iz pres službe predsjednika Srbije nije saopšteno da li će se i kada učesnici sastanka obratiti medijima.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će na sutrašnjem sastanku u Beogradu biti razgovarano o Aneksu deset Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je predviđeno uvođenje visokog predstavnika, i njegovoj obavezi da i Srbiji, kao zemlji potpisnici, dostavlja izvještaj o radu, što se do sada nikada nije desilo.

On je istakao da je i to vid kršenja akta kojim je osnovan OHR, te da očekuje detaljniju analizu rada i ponašanja visokog predstavnika.

– Sutra ćemo na odgovoran način ocijeniti cjelokupnu situaciju u vezi sa primjenom Dejtonskog sporazuma, sa aspekta Republike Srpske i Srbije – dodao je Dodik.

Državni vrh Srbije održao je sinoć konsultacije povodom poziva Savjeta za sprovođenje mira BiH Srpskoj da odustane od referenduma o Danu Republike.

Na dvočasovnom sastanku, kojem su osim Nikolića i Vučića, prisustvovali ministri spoljnih poslova Ivica Dačić, unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića i Nela Kuburović pravde Srbije, usaglašeno je da bude održan sastanak sa srpskim liderima iz BiH i Srpske na kojem će biti razmotrena aktuelna situacija i eventualno dalji koraci.

Dačić je rekao novinarima da je na sastanku detaljno analizirana situacija koja se odnosi na bezbjednost i regionalnu stabilnost.

Ambasadori Upravnog odbora PIK, uz izdvojeno mišljenje Rusije, pozvali su juče vlasti Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike Srpske.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA