TV duel Milanovića i Plenkovića u petak na HTV-u

1231

Predsjednik SDP-a i čelnik Narodne koalicije Zoran Milanović i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković suočiće se u javnoj debati u petak u 20 sati u specijalnoj emisiji HTV, prenijeli su hrvatski mediji.

Biće to, kako se navodi, prvo sučeljavanje predsjednika dve najjače stranke pred TV kamerama nakon 13 godina. Vanredni parlamentarni izbori u Hrvatskoj biće održani u prvoj polovini septembra.

Plenković je, nakon što je Milanović pozvao HDZ da čim prije pošalju nekog na sučeljavanje, kazao da jedva čeka sučeljavanje sa svojim političkim suparnikom. Ipak, u HDZ-u su navodno tražili da se sučeljavanje odloži za dva dana, ali u SDP-u na to nisu pristali.

Politolog Ivan Rimac nedavno je za Jutarnji list analizirao predstojeći duel stranačkih prvaka.

– U TV duelu Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića izgubiće onaj ko bude više kalkulisao ili ko to ne bude u stanju – kod Milanovića su rizični kratak fitilj i agresivnost, a Plenkovića, pak, ziheraštvo, potreba da se svima svidi – a to je obično siguran put u propast – rekao je Rimac.

Dodao je da je pritom Milanović u nepovoljnijoj poziciji – novo lice nosi i veću šansu za uspjeh, uz činjenicu da istraživanja pokazuju da je Plenković ljudima a priori simpatičniji od Milanovića.

Zaključio je ipak da Milanović ne voli da gubi i da će se sigurno dobro pripremiti.

– Samo što, ovaj put, Milanović neće imati pravo na popravni. On može samo učvrstiti pristalice, ali teško da može dobiti nove, dok je to za Plenkovića prilika da formira stav o sebi i pridobije simpatije i podršku šireg kruga ljudi – naveo je Rimac.

Istakao je da je Milanović u Plenkoviću dobio ravnopravnog sagovornika: nema više na drugoj strani “balkanskog tipa” kojim bi pravdao retoriku o “šibicarima i papcima”, a sad trenutak traži evropskog Milanovića.

Rimac procjenjuje da Milanović može da dobije Plenkovića ako uspije da suzbije svoju želju za dominacijom, a to bi moglo biti presudno i za konačan rezultat na izborima, s tim da bi Plenković, čak i ako lošije prođe, imao veće šanse do kraja kampanje da popravi utisak.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA