Turska: Evakuacija na granici, sprema se velika ofanziva

633

Turska je naložila evakuaciju stanovnika Karkamiša, grada na granici sa Sirijom, nedaleko od Džarabulusa koji je pod kontrolom “Islamske države”, javlja CNN Turk.

Policija je preko megafona upozorila građane da se evakuišu “iz bezbjednosnih razloga” iz grada Karkamiša, na koji su ispaljene dvije minobacačke granata sa teritorije Sirije, prenosi AFP.

Mediji takođe prenose da sirijski pobunjenici koje podržava Ankara pripremaju veliku ofanzivu kako bi povratili Džarabulus iz ruku džihadista.

Istovremeno, danas je u Ankari turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da će Turska pružiti svaku vrstu podrške operacijama protiv džihadista “Islamske države” iz Sirije i Iraka, uključujući i moguću ofanzivu na Džarabulus, koji je pod kontrolom ID.

On je naveo da je njegova zemlja odlučna u borbi protiv ID i kurdskih milicija, “kako u Turskoj, tako i izvan nje”, rekavši da su te dvije grupe intenzivirale napade u Turskoj poslije prošlomjesečnog pokušaja vojnog puča.

Čavušoglu nije precizirao kakva će biti planirana turska podrška, navodi AP.

On je na konferenciji za novinare sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom rekao da je Turska ubila oko 650 džihadista u vazdušnim udarima izvedenim iz vojne baze na sjeveru Iraka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA