Trebinje u petak proslavlja krsnu slavu (VIDEO)

931

Trebinje će u petak proslaviti krsnu slavu Sveto Preobraženje Gospodnje. Ovaj svečani dan u najjužnijem gradu Srpske biće obilježen uz bogat dvodnevni kulturno-umjetnički i zabavni program, koji organizuju Crkvena opština Trebinje i gradska administracija.

Otvaranjem tradicionalnog Sajma meda i vina na Trgu slobode u Trebinju u četvrtak će početi obilježavanje krsne slave grada Svetog Preobraženja Gospodnjeg. Sajam će biti otvoren u 17 časova. Sat vremena kasnije u skupštinskoj sali uslijediće promocija knjige „Životi i sjećanja – srpski dobrovoljci u Rusiji 1914-1918“, autora Milana Mićića, te izložba fotografija, koja takođe svjedoči o stradanju srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu.

– Zatim će biti hor i opera iz Novog Sada, zatim će biti monodrama „Potonja ura Njegoševa“ u izvođenju Slobodana Marunovića. To je sve u predvečerje Preobraženja Gospodnjeg – rekao je predsjednik Skupštine grada Trebinja Slobodan Prtilo.

Uoči Preobraženja Gospodnjeg u Muzeju Hercegovine biće upriličena i izložba „Etnografsko blago Kosova i Metohije“, te otkrivanje spomen-ploče Radomiru Begenišiću-Šiki. Duhovni dio obilježavanja krsne slave grada, takođe će početi uoči Preobraženja gospodnjeg službom u Sabornom hramu

– Osamnaestog u večernjim časovima služićemo u 19 časova večernju službu, a sutradan 19. na samo Preobraženje u devet sati će biti Sveta Liturgija, prethodno u osam sati je jutarnja služba. Poslije toga biće kulturno-umjetnički program ovdje u porti crkve i osvećenje grožđa, koje ćemo ovdje darovati narodu i malo skromno posluženje u porti crkvenoj – kazao je starješina Sabornog hrama u Trebinju Mladen Žulović.

Svetu Arhijerejsku liturgiju na dan Preobraženja Gospodnjeg služiće njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, umirovljeni vladika Atanasije, te novoizabrani episkop dioklijski Kirilo. Iz trebinjskog sabornog hrama pozvali su sve Trebinjce i sve druge ljude dobre volje da dođu u hram i u miru i ljubavi proslave ovaj praznik.

– Pozivamo sve i naše sugrađane, pozivamo i iz okolnih opština da dođu. Dobro su došli svi da zajedno svi proslavljamo praznik Svetoga Hristovoga Preobraženja, da se svi zajedno sa Hristom i apostolima uspenjemo na Goru Tavorsku, da se i mi prosvjetlimo svjetlošću Preobraženja Hristovog. Dobro ste došli svi i hvala vam – dodao je Žulović.

Nakon svete liturgije, u 12 časova ispred gradske uprave biće upriličeno lomljenje slavskog kolača i doček gostiju i prijatelja grada Trebinja. Obilježavanje krsne slave biće nastavljeno u 20 časova, večernjom službom, a u 20 i 30 svečana litija krenuće ulicama grada. U gradskoj upravi vjeruju da će Trebinjci i svi drugi gosti uživati u šarolikom i bogatom slavskom programu.

– Gradska uprava će se potruditi kao što se i ovih godina potrudila da ovaj program bude raznovrstan, bogat, da bude interesantan za sve naše građane i sve goste koji su u sve većem broju u našem Trebinju… Biće šarenilo boja, muzike, tonova, iskustava, prijateljstava, obnovljenih susreta i nadam se da će naši građani u veselju i prije svega u miru i zadovoljstvu proslaviti ovaj naš veliki praznik – istakao je predsjednik Skupštine grada Trebinja Slobodan Prtilo.

Proslava Svetog Preobraženja Gospodnjeg završiće se na Trgu slobode obraćanjem zvaničnika, te koncertima Aleksandre Radović i Sergeja Ćetkovića.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA