Trebinje: Završena konferencija, stižu investicije (VIDEO)

857

U Trebinju je završena dvodnevna Investiciona konferencija, na kojoj su prezentovani razvojni potencijali grada. Dogovorene su investicije firme “Mlinpek” iz Prnjavora, kao i investicija Češke Republike. Ukupna vrijednst investicija je oko sedam miliona KM.

Već prvog dana konferencije dogovrena je investicija Češke Republike u vrijednosti oko 2,5 miliona KM. Radi se o završetku vodovodnog sistema na Zubačkom platou, gdje će sve kuće po prviput dobiti pitku vodu. Potpisan je i ugovor gradske administracije sa vlasnikom firme Mlininpeks Miladinom Stanićem. Ova firma će u Trebinju izgraditi proizvodne kapacitete za preradu žitarica. Donijeće to i 25 novih radnih mjesta, plus uključivanje komintenata.

– Potpisali smo protokol o poslovno tehničkoj saradnji koji podrazumijeva da će Trebinje obezbijediti dovoljne površine poljoprivrednog zemljišta, obezbijediti lokaciju i infrastrukturu za gradnju fabrike stočne hrane i brašna – tvrdi Slavko Vučurević, gradonačelonik Trebinja.

Miladin Stanić, vlasnik Pekarska industrija “Mlinpek” je zagovornik postepenog ulaska na tržište:
– Proizvodnja stočne hrane i prerada pšenice za ljudsku ishranu ne može proć bez nekih tri do pet miliona maraka, zavisi od kapaciteta. I tu se ne može ući odmah megalomanski, mora se ući postepeno u proizvodnju repro materijala, a onda taj posao razvijati.

U okviru Investicione konferencije gosti su bili pet amabasadora, gdje su se svi složili da Hercegovina ima potencijala, ali da su potrebni infrastrukturni projekti. Kad se govori o mogućnostima investiranja, na prvom mjestu je energetski sektor kao i poljoprivreda i turizam. Danas su održane razne prezentacije o mogućnostima investiranja na ovom prostoru.

– Cilj moje prezentacije je upoznavanje sa privrednim potencijalima ovoga grada, tj sa mogućnostima u okviru strateških grana, a to su poljoprivreda i turizam – rekao nam je Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Trebinje.

Swislion je firma koja već investira na području Trebinja u projekat “Sunčani grad”, koji treba da proširi smještajne kapacitete, ali i turističku ponudu grada na Trebišnjici. Ističu da razvoju Trebinja može samo doprinjeti saradnja svih relevantnih faktora.

– “Sunčani grad” je jedan koncept koji je zamišljen kao podrška razvoju prirodnih potencijala Grada Trebinja i u širenju ugostiteljsko turističke ponude i koji će kao konačni cilj imati stvaranje realnih radnih mjesta, upošljavanje ljudi i jednaku šansu za sve – kaže Radovan Drašković, direktor za investicije i razvoja “Swisslion” iz Trebinja.

Pored najavljeniuh investicija, Vučurević najavljuje još jednu, koja bi trebal azposliti oko dvijestotine radnika. do njene realizacije nije došlo u okviru ove konferencije, pošto jedan broj amabasadora nije došao na konferenciju zbog sastanka Savjeta za sprovođenje mira.

Nebojša Kolak

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA