Tramp: Obama je osnivač “Islamske države”

512

Republikanski predsjednički kandidat Donald Tramp optužio je američkog predsjednika Baraka Obamu da je osnivač terorističke organizacije “Islamska država”.

Tramp je neposredno prije toga, govoreći o drugoj temi, nazvao predsjednika SAD njegovim punim imenom, Barak Husein Obama.

– U mnogim aspektima, znate, oni odaju poštovanje predsjedniku Obami. On je osnivač ISIS-a (Islamske države) – rekao je Tramp na jednom skupu u okolini grada Fort Loderdejl na Floridi.

Agencija AP navodi da je Tramp u tri navrata ponovio optužbe.

Republikanski predsednički kandidat je ranije optužio rivalku, kandidatkinju demokrata Hilari Klinton, takođe da je osnivač te ekstremističke organizacije.

Pošto je sada prebacio krivicu na Obamu, Tramp je rekao da je Klintonova uz njega suosnivač “Islamske države”.

Tramp je dugo optuživao Obamu i njegovu nekadašnju državnu sekretarku Hilari Klinton da su vodili politiku prema Bliskom istoku koja je stvorila vakuum moći u Iraku koji je iskoristila “Islamska država”.

On je takođe kritikovao Obamu jer je saopštio da će povući američke trupe iz Iraka.

Bijela kuća je odbila da komentariše Trampove optužbe.

Ekstremistička grupa “Islamska država” je počela da djeluje kao irački ogranak Al Kaide, terorističke organizacije koja je izvela terorističke napade 11. septembra 2001. godine u SAD, što je izazvalo intervencije SAD u Avganistanu, a potom u Iraku.

“Islamska država” je proteklih godina zauzela velike dijelove Iraka i Sirije, a i danas, i pored akcija međunarodnih snaga i vlasti u Bagdadu i Damasku, drži pod kontrolom znatne dijelove njihove teritorije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA