Tim “Izbjeglice” prvi put na Olimpijadi!

710

Prvi put u istoriji Olimpiskih igara takmiči se tim obilježen kao “Izbjeglice”, piše današnji Independent i navodi da se tim sastoji od deset sportista porijeklom iz Sudana, Etiopije, Konga i Sirije.

Ta grupa je bez državljanstva i zastave, i obilježena je kao “Izbjeglice”, a najmlađi član tog tima je plivačica Jusra Mardini.

Ona je prošlog avgusta sa svojom rođenom sestrom pobjegla iz Sirije, preko Mediterana do Njemačke.

– Bilo mi je neshvatljivo da kao plivačica umrem u vodi, koju najbolje poznajem – kaže Jusra.

Plivačica je pokazala izuzetnu snagu prilikom migriranja, pomažući ostalim izbjeglicama na krijumčarskom čamcu.

– Morala sam da se smijem. Pored mene je bio šestogodišnji dječak koji nije smio da shvati koliko smo blizu smrti. Cijeli put sam se šalila – prepričava mlada plivačica.

Još jedan plivač – Rami Anis je stigao na Olimpijske igre bježeći od regrutacije u rodnoj Siriji. Svaki član ovog tima ima svoju priču kako je preživio. Iako su uspjeli da pobjegnu, iza sebe su ostavili svoje najvoljenije, piše “Independent”.

Kako prenosi “Dejli mejl”, džudista Popole Misenga, porijeklom iz Konga rasplakao se na konferenciji za novinare kada je govorio o svojoj porodici.

– Imam dva brata. Zaboravio sam kako izgledaju. Ako me sada gledaju na televiziji, poručujem da sam dobro i da želim da im kupim karte, da i oni dođu u Rio kako bi ponovo živjeli zajedno – rekao je on.

U odnosu na sve kontroverze oko učešća na ovogodišnjim Olimpijskim igrama, ovaj tim se najviše žrtvovao kako bi stigli u Rio. Džudista Misenga je izjavio da “neće da kaže da nema zastavu”.

– Ja ću se takmičiti pod zastavom mnogih zemalja, u ime svih izbjeglica – izjavio je Misenga.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA