Tata karikature za SrpskaCafe: Olimpijada i Guča iz Dragaševog ugla

3925

Nikola Dragaš, jedan od najboljih karikaturista i ilustratora Srbije poslao je portalu  SrpskaCafe.com nekoliko zanimljivih crteža aktuelne Olimpijade u Rio de Žaneiru i Sabora trubača u Guči.

OI Brazil (4)

– Inspiraciju za seriju „Olimpijske karikature“ pronašao sam u aktulenim igrama u Riju i svim dobrim i lošim dešavanjima i uticajima koji obilježavaju taj sportski događaj godine. Na primjer, imamo ilustraciju gdje zrna kafe zamjenjuju olimpijske krugove i time upućuju na Brazil kao zemlju održavanja igara. Zatim tu je i par karikatura koje nose poruke protiv terorizma i dopinga, a koje prate svaki sportski događaj. One nas „drže u strahu“ da možda neko od naših favorita nije posegnuo za nedozvoljenim supstancama, ili da možda nije u opasnosti od terorističkog napada-poručio je Dragaš.

Kada je riječ o aktuelnom Dragačevskom saboru trubača, čiji je ovogodišnji domaćin predsjednik Republike Sprske Milorad Dodik, Dragaš je rekao da među njegovim crtežima preovladava prikaz srpskog mentaliteta.

guca (2)

– I moje karikature pokazuju da je tu sve nekako važnije od same muzike. Važnije su pljeskavice, pečenje, svadbarski kupus, rakija, vino… Dakle, tek kada je stomak pun mi možemo da zaigramo i zapjevamo, a ko nam šalje tu muziku najmanje je bitno-ocijenio je za naš portal vrsni karikaturista iz Pančeva.

Dragaš je po struci grafički dizajner koji je svojim karikaturama za kratko vrijeme otvorio vrata najtiražnijih srpskih štampanih medija.

– Da biste se ovim bavili morate imati potrebu da nešto kažete, uputite kritiku ili upozorite na stvari i pojave koje nas okružuju. Iako laici na karikaturu gledaju kao na “veliki nos” i očekuju da ismjevamo i vrijeđamo, pravi zadatak karikaturiste je da duhovito, sarkastično ili strogo upozori i obavijesti o nekim događajima i situacijama. On, osim dara za crtanje, mora da bude informisan, da mnogo čita, posmatra okolinu i ljude, sluša savjete starijih kolega i stalno eksperimentiše sa likovnim i grafičkim tehnikama. Mora da bude uporan i da vjeruje u to što radi – objašnjava Nikola.

On kaže da je Balkan rudnik zlata za inspiraciju zbog čega uz sebe uvijek ima blok i olovku kako bi na svoj način tretirao mnoge savremene probleme Srbije, regiona i svijeta, od sporta i siromaštva do ekonomske krize, evropskih integracija i politike.
– Gledam da karikaturom i svojim izrazom posmatrača upozorim i približim mu neki trenutni problem ili situaciju – kaže on i dodaje da karikatura nije protjerana iz novina, već jednostavno u medijima nema novca i ne plaća se.

– Interesantno je da kvalitetni i tiražni novinski listovi ne plaćaju honorare, ali i dalje drže kriterijum o tome da ne može svako da objavljuje karikaturu – naglašava ovaj član udruženja karikaturista Srbije “FECO” čiji je uzor u karikaturi i ilustraciji legendarni Dušan Petričić, a upoznao je i ostale doajene srpske karikature i ilustracije kao što su Jugoslav Vlahović, Tošo Borković, Lazo Sredanović, Sava Babić, Nikola Otaš, Goran Ćeličanin, Špiro Radulović, Nedeljko Ubović, Saša Arsenić, Miro Stefanović…

Dragaš karikature redovno objavljuje u “Večernjim novostima” i “Politici”, a publikovao ih je i u „Ježu”, „Nevenu”, „Ilustrovanoj politici”, „Svedoku”, kao i na brojnim internet portalima.
Uz brojne nagrade, do sada je imao oko 40 samostalnih i kolektivnih žiriranih izložbi karikature i ilustracije. U Srbiji je izlagao u gotovo svim većim galerijama i izlagačkim prostorima od „Progresa” i paviljona “Cvijeta Zuzorić” do „Muzeja istorije Srbije” i „Dom omladine Beograda”.

Šta je ovih dana inspirisalo našeg velikog karikaturistu, pogledajte u našoj galeriji:

guca (1) guca (2) guca (3) guca (4) guca (5) OI Brazil (1) OI Brazil (2) OI Brazil (3) OI Brazil (4) OI Brazil (5) OI Brazil (6)

M. Čabarkapa

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA