Sudbine dječaka koje su rasplakale svijet (FOTO, VIDEO)

1225

Prije dva dana u razrušenom sirijskom gradu Alepo nastao je snimak koji već sada mnogi smatraju simbolom ratnog haosa u Siriji.

Petogodišnji Omran, dječak rođen u vrijeme kada je rat u Siriji tek počinjao, bez riječi obrisao je krv i prašinu sa svog obraza u tišini ambulantnih kola. Dva dana kasnije, svijet oplakuje malog Omrana, a njegove fotografije dijele se društvenim mrežama uz podsjećanje da djeca u Alepu ginu svakog dana.

– Vidio sam toliko djece spašenih iz ruševina, ali ovo dijete, sa svojim nevinim izrazom lica, nije imalo pojma što se događa. Stavio je ruku na lice i vidio krv. Nije znao šta mu se dogodilo. Fotografisao sam mnogo napada u Alepu, ali urezalo mi se njegovo malo lice prekriveno prašinom i krvlju – rekao je za “Gardijan” Mustafa al-Sarout, novinar iz Alepa i upozorio da ovaj slučaj nije usamljen.

– Na tu djecu padaju bombe svakog dana. Ovo je činjenica proizašla iz ruskih i sirijskih vazdušnih napada. Ovaj dječak predstavlja milione djece u Siriji – kaže al-Saraut.

Iz Alepa koji predstavlja kolijevku civilizacije i najstarije naseljeno mjesto na svijetu, ne prestaju da stižu potresni prizori ni nakon četiri godine opsade.

Doktor Mohamad, hirurg koji je primio je malog Omrana kada je dovezen u bolnicu, kaže da je dječak bio u takvom šoku da nije progovorio ni jednu jedinu riječ.

– Došao je u potpunom šoku, zbunjen onim što se dogodilo. Tijelo mu je bilo prekriveno prašinom, a sa čela mu je curila krv. Bio je preplašen. Sjedio je mirno u svom domu, možda i spavao, a onda se njegova kuća srušila na njega. Kad smo ga liječili nije ni vrištao ni plakao, bio je samo u šoku – ispričao je doktor Mohamad.

Ipak, dobra vijest je, da iako nije tako djelovalo na prvi pogled, dječak samo lakše povrijeđen. Fizički. Traume rata, jedino što pamti od kada se rodio, vjerovatno će pamtiti zauvijek.

Omran je povrijeđen u srijedu u napad ukoji je navodno izvršila ruska avijacija koja u Siriji ratuje na strani Bašara al Asada. Iako nije potvrđeno da su napad djelo Rusa, potresan prizor ovog dječaka, mnogi su iskorisitili su da upere prst u Rusiji na društvenim mrežama.

Ipak, daleko je više onih koje je sudbina malog Omrana duboko potresla, posebno jer je pogibija djece u Siriji postala gotovo svakodnevna vijest.

– Da li ćete se sjećati njegovog prašnjavog lica, apatičnih očiju, imena i patnje sutra? Koliko Omran Dakneša ćemo dozvoliti – komentar je jedne korisnice Tvitera.

– Omran nije bio prvi i nažalost neće biti posljednji. Djeci Sirije dugujemo mnogo više od ovoga – glasi još jedna komentar.

Korisnici društvenih mreža uporedili su slučaj iz Alepa sa još jednim tragičnim prizorom koji je postao sinonim za rat u Siriji.

Trogodišnji Ajlan Kurdi udavio se dok je sa roditeljima pokušavao preko Turske da pobjegne u Grčku, pa potom dalje u Evropu. Njegovo beživotno tijelo voda je izbacila na obale Turske i tada, baš kao i sada svijet je zanijemio.

Od Ajlana do Omrana, kada se radi o Siriji, djeca postaju simboli i na kraju svijetu ne znače ništa.

Tokom četiri godine rata u Alepu poginulo je 18,598 civila, od čega 4,557 djece, podaci su koje je objavila Opservatorija za ljudska prava. U nekadašnjem najvećem sirijskom gradu i dalje živi između 1,2 i 2 miliona ljudi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA