Stigao Bajden, dočekao ga Vučić!

654

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden doputovao je u Beograd u drugu zvaničnu posjetu Srbiji, gdje će tokom dana razgovarati sa državnim vrhom.

Iako je ranije najavljeno, Bajdena je na aerodromu “Nikola Tesla” umjesto ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, dočekaopremijer Aleksandar Vučić.

Vučić i Bajden će se obratiti novinarima posle razgovora dve delegacije i tet-a-tet sastanka iza zatvorenih vrata, a potpredsjednik SAD će razgovarati i sa predjsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Očekuje se da će teme razgovora biti dijalog Beograda i Prištine, kao i još neka otvorena pitanja poput paljenja američke ambasade, slučaja nerazjašnjenog ubistva američkih državljana braće Bitići, ali i teme kao što su odnosi sa Rusijom, događaji u Turskoj, eskalacija međunarodnog terorizma.

Podsjetimo, da je James Hooper, nekadašnji diplomata SAD i stručnjak za Balkan naveo da će Bajden srpskom rukovodstvu morati jasno da stavi do znanja da bliskije partnerstvo između SAD i Srbije može biti zasnovano samo na solidnim temeljima i vezama između Beograda i Prištine i da Srbija mora da ide mnogo dalje u usklađivanju sa realnošću nezavisnosti Kosova, uključujući u bliskoj budućnosti i članstvo u UN.

Što se tiče atmosfere u Beogradu, Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja najavila je protest zbog dolaska Bajdena ispred Predsjedništva Srbije u majicama sa likom američkog predsedničkog kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa. No, Nikolić takođe sa Bajdenom razgovora u Palati Srbija, a ne u Predsjedništvu na Andrićevom vencu.

Zbog posjete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena i švedskog premijera Stefana Levena Beogradu mjere bezbijednosti su podignute na najviši nivo.

Nakon Beograda Bajden putuje u Prištinu gde će se sastati sa predsjednikom i premijerom Kosova Hašimom Tačijem i Isom Mustafom.

Inače, dolazak Džozefa Bajdena u Beograd pomjeren je za nekoliko sati zbog loših vremenskih uslova u SAD.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA