Ruski T-90 među pet najmoćnijih tenkova na svijetu

713

Ruski borbeni tenk T-90 („Vladimir“) našao se na spisku pet najboljih tenkova na svijetu koji je napravio list „Nešenel interest“.

Glavna prednost T-90 jeste domet pogađanja cilja, navodi kolumnista lista Kajl Mizokami. 125-omilimetarski tenkovski top D-81 TM (2A46) efikasan je isključivo u pogađanju udaljenih ciljeva zahvaljujući osobenostima cijevi.

U novim modifikacijama topa, sistem upravljanja paljbom uračunava podatke o nagibu cijevi, što omogućava povećanje preciznosti prilikom intezivne paljbe i kompenzovanje deformacije cijevi uslijed zagrijavanja. Još jedna osobenost T-90 jesu rakete koje navodi laser za protivtenkoveske projektile kompleksa „Refleks M“ (9K119M).

Te rakete imaju sposobnost da probiju borbene oklope deblje od 700 milimetara sa rastojanja od pet kilometara, dodaje stručnjak.

Prema mišljenju analitičara, po okončanju Hladnog rata, „nesporni kralj“ među tenkovima postao je američki M1 „Abrams“.

– I drugi tenkovi mogu da budu isto tako dobri kao i ’Abrams‘, ali oni nemaju takav borbeni spisak. M1 ’Abrams‘ bio je korišten u dvije najveće američke operacije — u ratu u Persijskom zalivu 1991. godine i u ratu u Iraku koji je trajao od 2003. do 2010. godine. U Iraku ’abramsi‘ nisu imali nijedan gubitak – navodi autor. Najbolji savremeni evropski tenk, prema mišljenju Mizokamija, jeste njemački „Leopard 2“. Po svojim karakteristikama „Leopard“ podsjeća na „Abrams“, s tom razlikom što je američki tenk teži i bolje zaštićen. U top-5 su uvršteni i izraelski borbeni tenk „Merkava 4“ i britanski „Čelendžer 2“.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA