Rusija neće da uvede sankcije Siriji

549

Rusija dovodi u pitanje rezultate izvještaja UN o upotrebi hemijskog oružja u Siriji i smatra da on nije dovoljan za uvođenje sankcija Damasku.

– Ima izvjestan broj pitanja koja moraju da budu razjašnjena prije nego što prihvatimo sve nalaze izvještaja – rekao je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin nakon sjednice Savjeta bezbjednosti iza zatvorenih vrata o izvještaju komisije UN, prenosi AFP.

Istraga Ujedinjenih nacija (UN) i međunarodne Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) pokazala je prošle nedjelje da su sirijske snage za dva napada otrovnim gasom u toj zemlji koristili hemijsko oružje.

Zaključke istrage odbacila je i Sirija, čiji ambasador pri UN Bašar Džafari kaže da za upotrebu hlorina “ne postoje fizički dokazi”.

Uoči sastanka Savjeta bezbjednosti ambasadori Britanije i Francuske pozvali su UN da uvedu sankcije Siriji nakon izvještaja o upotrebi hemijskog oružja protiv civila što su okarakterisali kao ratni zločin.

Američka ambasadorka Samanta Pauer nije precizirala koje mjere će biti preduzete, ali je pozvala Savjet bezbjednosti da djeluje brzo kako bi odgovorni za upotrebu hemijskog oružja “platili”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA