Rekordan broj NBA igrača u Riju!

576

Košarkaški turnir na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru imaće 46 igrača iz NBA lige, što je rekordan broj, za pet više u odnosu na London prije četiri godine.

Reprezentacija Srbije će u Riju imati jednog igrača iz NBA lige, Nikolu Jokića koji nastupa za Denver. Ne računajući reprezentaciju SAD, najviše igrača iz NBA lige imaće Španija, njih sedmoricu, a potom slijede Australija, Brazil i Francuska sa po pet, Argentina četiri, Hrvatska i Litvanija po tri, a Srbija i Nigerija po jednog.

Olimpijski turnir ima 12 muških reprezentacija, od čega će 10 imati bar po jednog igrača koji nastupa u NBA ligi. Jedine ekipe koje neće imati igrače iz najjače lige na svijetu su Venecuela i Kina. NBA ligu će u Riju predstavljati igrači iz 23 NBA tima.

Juta će imati četvoricu, što je najveći broj, a Čikago, Dalas, Golden Stejt, Njujork i Toronto po trojicu. Najviše bivših NBA košarkaša imaju reprezentacije Nigerije i Španije, po trojicu, dok srpska selekcija ima dvojicu, Nemanju Nedovića i Miroslava Raduljicu.

Kada je riječ o ženskoj košarci, WNBA liga imaće 26 igračica u Riju, što je za četiri više od rekorda iz 2000. godine, kada ih je bilo 22.

Dvije reprezentativke Srbije nastupaju u WNBA ligi: Ana Dabović iz Los Anđelesa i Sonja Petrović iz Finiksa. Srbija ima i dvije bivše članice klubova WNBA lige, Danijel Pejdž i Jelenu Milovanović.

Najviše predstavnica WNBA lige, ne računajući SAD, imaju reprezentacije Australije i Brazila, po tri, a pored Srbije još samo Španija ima dvije košarkašice.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA