Regionalne krize kao faktor globalne nestabilnosti

594

Regionalizam, kao politički pojam, koji se sve više pojavljuje na društvenoj sceni predstavlja razvoj određenih političkih, ekonomskih i institucionalnih integracija u jednom regionu (geografsko određenje) gde pojedinci i narodi mogu naći i artikulisati zajedničke interese.

U političkom pogledu regionalizam znači određenu protivtežu državi i drugim oblicima centralizma, monopolizma i nepotrebnog administrativnog upletanja vlasti, a omogućava ispoljavanje interesa od pojedinaca do velikih etničkih grupa bez dominacije, nametanja i uslovljavanja.

U institucionalnom smislu regionalizam podrazumeva postojanje grupe integracionih interesa koji se pretvaraju u regionalne institucije. Najveći protivnik regionalizma i povezivanja na bazi interesa je baš država nastala po vestfalskom modelu pošto na taj način gubi dve osnovne komponente, prinudu i kontrolu.

Međutim, regionalizam je poznatiji u savremenom svetu po pojmu “regionalne krize” koje su vrlo brojne i nalaze se na svim delovima planete. Različit je samo intenzitet u pojedinim regionima a pretnje, sukobi, ratovi i drugi oblici su sveprisutni. Regionalizam i krize u regionima su nezamenljiv faktor globalne nestabilnosti.

Jedan od regiona u kojima je krizno stanje trajna kategoruja jeste jugoistok Evrope, Balkan po kome je jedan oblik i stanje međusobnih odnosa među narodima i državama nazvan “balkanizacija”. Ovo stanje karakteriše krajnja rascepkanost interesa i, do sada, praktična nemogućnost mirnog rešavanja spornih pitanja.

U odnosima na zemlji regionalne krize predstavljaju trajan izvor globalne nestabilnosti i, možda, najveću smetnju integracionim procesima. Sistem organizovanja države po vestfalskom modelu samo pothranjuje krize u regionima. Promena načina organizovanja društva od malih lokalnih zajednica preko regionalnih do globalne može biti zamajac za pozitivne globalizacione procese.

Gostimir T. Popović

Gostimir T. Popović je samostalni nezavisni vojnopolitički analitičar iz Banjaluke. Više od četrdest godina piše i objavljuje analize i komentare aktuelnih događaja iz oblasti geopolitike, političkih i odbrambenih sistema kao i teorije organizacije. Objavio je preko dve stotine naučnih i stručnih radova i jedanaest knjiga.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA