Referendum o izdvajanju Srebrenice neizvodljiv

862

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas na tribini srpske koalicije za Srebrenicu da je ideja o referendumu o izdvajanju te opštine iz ustavno-pravnog sistema Srpske neizvodljiva jer je u suprotnosti sa dejtonskim ustavom, ali i pravima Srba u toj lokalnoj zajednici.

– Nema tog načina da Republika Srpska prihvati bilo kakvo izdvajanje Srebrenice iz Republike Srpske. To je odgovor na sve te kvazipolitičke nedozrele inicijative – poručio je Dodik na današnjem skupu u srebereničkom Domu kulture.

Prema njegovim riječima, činjenice su da je Srebrenica teritorijalno integrisana u Srpsku, da je pitanje teritorijalnog razgraničenja u BiH uređeno aneksom dva, koji reguliše graničnu liniju između entiteta, kao i da je dato pravo isključivo entitetima da odlučuju sporazumom o tome gdje koji prostor može da bude ili pripada.

Dodik je pozvao Srbe u Srebrenici da izađu na referendum o Danu Republike Srpske 25. septembra, da to učine mirno i bez tenzija, ističući da su oko tog referenduma okupljene sve političke partije u Srpskoj.

– Valjda niko ne očekuje, pogotovo ovi iz američke i britanske ambasade, da Srbi prihvate da Bakir Izetbegović zahtjevom ukine Dan Republike za koji su glasala tri stranca i dva Bošnjaka i da mi na to ćutimo. Ne može Bakir Izetbegović određivati šta je naš datum, ali je ogavno što britanska i američka ambasada na ovaj način služe interesima, prije svega, Bošnjaka. Nama je odavno jasno da se američka amasadorka ne miješa u svoj posao ovdje i da taj posao kreiraju domaći lokalni muslimani, koji se nalaze u njihovoj ambasadi, i oni pišu saopštenja. Bilo bi dobro da pročitaju sve i upute se u dokumentaciju – kaže Dodik.

Navodeći da je Ustavni sud rekao da se prilagodi član, koji reguliše Dan Republike, Dodik je naglasio da Republika Srpska to i čini, želi da vidi kako narod reaguje na taj datum i zato organizuje referendum.

– Taj referendum će biti održan bilo zabrane Ustavnog suda BiH ili ne. Tu nemamo nikakve dileme! On je isključivo u našoj nadležnosti. Nema načina da se od toga odustane – naglasio je Dodik.

Kada je riječ o Sudu i Tužilaštvu BiH, predsjednik Srpske istakao da je vidljivo da su u posljednje vrijeme te kvaziinstitucije predmet političkih igara u Sarajevu.

– Mi smatramo da Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavni i samim tim nisu ni legalni. Ali, političko modeliranje Suda i Tužilaštva BiH govori o tome kakve su njihove namjere. Zato sada vidimo i uticaje usmjerene na to da se obračunaju sa svima koji i u samim tim kvaziinstitucijama ne podržavaju te politike, da bi stavili u te institucije samo ljude koji su spremni da ispunjavaju njihove naloge – ukazuje Dodik.

On kaže da ga, iako je godinama na meti, to nije spriječilo da kaže da je Tužilaštvo antiustavna tvorevina.

– Vidim da se sada pravi hajka zato što navodno te sudije i tužioci ne izvršavaju njihove političke naloge, američke, britanske ambasade i nekog establišmenta. Sada je vidljiv obračun nosilaca vlasti na nivou BiH, i to govori kakva je BiH, isključivo modelirana da bi bila u funkciji obračuna, a ne saradnje i razvoja – naglasio je Dodik.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je u Srebrenici okupljena koalicija koja podržava Mladena Grujičića, kao srpskog kandidata za načenika opštine na predstojećim izborima, sa uvjerenjem da će njegovom pobjedom biti kreirana nova dimenzija lokalne vlasti koja neće biti usmjerena ni protiv koga, ali će težiti da bude objektivna.

On je rekao da je lokalna vlast u Srebrenici do sada zloupotrebljavala svaku vrstu pomoći, međunarodne, pa i iz Srbije, na štetu srpskog stanovništva, što je nedopustivo.

– Niko nije rekao da ne treba pomoći Bošnjacima iz tih sredstava, ali sredstva koja je dala Srbija ovdje se ne upotrebljavaju objektivno. Danas sam mogao da čujem da se ta sredstva pokušavaju, koriste ili su već uvrštena u projekte za pravljenje mostova koji vode do vikendice Ćamila Durakovića i nigdje više, a da u srpskim selima ne možete da prođete od prokopanih puteva – rekao je Dodik, dodajući da će o svemu upoznati vlast u Srbiji.

Dodik je poručio da se okupljanjem oko Mladena Grujičića vjeruje u poštenu i fer izbornu pobjedu i vlast koja će sarađivati i sa Republikom Srpskom, i sa organima BiH, i sa međunarodnom zajednicom, a ne kao do sada, da su aktivnosti načelnika Durakovića dovele do ignorisanja institucija Srpske, i njenih zakona, prije svega o praznicima, ali i mnogih drugih.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA