Real Madrid duguje državi 18,4 miliona evra

749

Vlasti grada Madrida saopštile su danas da će od fudbalskog kluba Real Madrid tražiti povrat 18,4 miliona evra državne pomoći, na osnovu odluke Evropske komisije kojom je utvrđeno da je ta pomoć bila nezakonita.

– Grad će preduzeti sve neophodne mjere da postupi po odluci Evropske komisije i povrati 18,4 miliona evra pomoći koju je država odobrila Real Madridu – navodi se u saopštenju Gradskog vijeća.

Evropska komisija utvrdila je da je nezakonit sporazum o ustupanju zemljišta Real Madridu, koji je klub zaključio sa gradom Madridom, na čijem je čelu tada bila konzervativna Narodna partija.

Uprava Reala platila je 1998. godine 595.000 evra za zemljište, ali transakcija nije realizovana iz tehničkih razloga, zbog čega su gradske vlasti 2011. godine isplatile klubu 22,7 miliona evra kompenzacije, iako je, po ocjeni Komisije, trebalo da daju samo 4,3 miliona evra.

Sporno zemljište je, kako se navodi u odluci donijetoj 4. jula, “preplaćeno za 18,4 miliona evra”, što je “neopravdano favorizovanje Real Madrida u odnosu na druge klubove”.

Vlasti grada Madrida, na čijem je čelu od prošle godine ljevičarka Manuela Karmena, navele su danas da će početkom septembra saopštiti Komisiji konačan iznos koji klub treba da vrati i podnijeti dokaze o mjerama preduzetim u cilju postupanja po odluci.

Evropska komisija dala je Španiji rok od četiri mjeseca za sprovođenje odluke.

Real Madrid, koji je u maju 11. put osvojio Ligu šampiona, jedan je od najbogatijih fudbalskih klubova na svijetu, a prošle godine je, po podacima revizorsko-konsultantske kompanije Delojt (Deloitte), ostvario prihod od 577 miliona evra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA