Prvo pravoslavno obdanište u Istočnom Novom Sarajevu (VIDEO)

1682

Obdanište u izgradnji u opštini Istočno Novo Sarajevo, biće prvo pravoslavno obdanište u ovom dijelu Republike Srpske. Radovi teku predviđenom dinamikom, početak rada planiran je za drugu polovinu septembra.

Istočno Novo Sarajevo dobiće pravoslavno obdanište. U toku su radovi na spoljašnjem uređenju objekta a vrijednost ugovora je oko 140 hiljada KM. Radovi teku predviđenom dinamikom pa bi sve trebalo biti završeno do kraja avgusta. U pripremi su i tenderi za unutrašnje opremanje.

– Iako je prvobitni plan bio da to bude 01.septembar, naša su očekivanja da će se u periodu od 20. do 30. septembra ozvaničiti početak rada obdaništa. Znači, završetak spoljašnjeg uređenja do 01.septembra, nakon toga opremanje, registracija i krećemo sa upisom. Kapacitet je 100 mjesta, zajedno sa jasličkim dijelom – rekao je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić.

Dugo se razmišljalo o najpovoljnijem modelu funkcionisanja obdaništa. Odlučeno je da se program radi po modelu saradnje opštine sa Mitropolijom dabrobosanskom. Ipak, to ne znači da neće moći da se upišu djeca drugih vjera.

– Moći će naravno svi, ali određeni dio obrazovnog programa za djecu ovog uzrasta biće prilagođen pravoslavnom duhu i tradiciji. Mislim da je to veliki uspjeh i da će ovaj model itekako biti prepoznat. Dovešće do toga da usluge obrazovanja djece predškolskog uzrasta u Istočnom Novom Sarajevu, zaista budu primjer za osnivanje predškolskih ustanova u drugim dijelovima RS – dodao je Ćosić.

Pravoslavno dječje obdanište postoji u Banjaluci, a novo u Istočnom Sarajevu, biće jedino u ovom dijelu Repuiblike Srpske.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA