Sindikat radnika MUP-a RS zadovoljan kolektivnim ugovorima (VIDEO)

2242

U Banjaluci se pričalo o posebnim kolektivnim ugovorima. Dok su predstavnici sindikata radnika MUP-a RS zadovoljni potpisivanjem novog ugovora, sindikalci koji predstavljaju radnike iz oblasti obrazovanje I kulturu kažu da nemaju razloga za zadovoljstvo.

Zaposleni u Ministarstvu unitrašnjih poslova RS mogu da odahnu, kažu predstavnici sindikata. Napokon je potpisan novi posebni kolektivni ugovor sa resornim ministartvom. Prava radnika, kažu, nisu ugrožena. Brojne naknade, poput onih za prekovremeni rad Iirad noću, ostaju iste.

– Na ovaj način konačno smo otklonili pravnu nesigurnost za naše radnike zaposlene u MUP-u – rekla je predsjednik Sindikata radnika MUP-a RS Anica Jondić.

– Nakon više mjesevci razgovora ,uz neku doradu uspijeli smo završiti sve I staviti svoj potpis. Prema novom zakonu ovaj ugvoro vrijedi naredne 3 godine – dodao je ministar MUP-a RS Dragan Lukač.

I dok su sindikalci MUP-u RS stavili tačku na dugotrajno pregovaranje o posebnim kolektivnim ugovorima, radnici u prosvjeti I kuturi i dalje se nalaze u pravnom vakumu. Trenutno, kažu, ne mogu da ostvare nijedno pravo garantovana zakonom jer dogovora sa resornim ministarstvom još nema.

– Nepotpisivanjem posebnog kolektivnog ugovora nema mogućnosti isplate naknade za rođenje djeteta, korištenja dana odsustva zbog stupanja u brak, rada u otežanim uslovima, rada sa djecom sa posebnim potreba – kazao je iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dimitrije Ćeranić.

– Mi u ovom trenutku tažimo da s odredbe posebnih kolektivnih ugovora za budžetske korisnike ujednače, jer smo u prethodnom periodu imali velike razlike kod različitih budžetskih korisnika u kolektivnim ugovorima u određenim davanjima i u tom kontekstu tražićemo zajednički sastanak sa predstavnicima sindikata budžetskih korisnika i korisnika fondova, te predstavnicima vlasti – istakao je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić.

Iz ministarstvo prosvjete i kulture Srpske stiže pismeni odogovor. Kako kažu održali su više sastanaka sa predstavnicima Sindikata. Većina pitanja je , poručuju, usaglašena te je preostalo još da se usaglasi visina pojedinih naknada. “Uvjereni smo da će uskoro biti potpisan Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture”zaključuje se u saopštenju.

Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA