Prijeti nam najgora epidemija u posljednjih 30 godina?!

641
Smrtonosni afrički virus kojeg prenose komarci prijeti širenjem na Evropu i Sjevernu i Јužnu Ameriku, a moglo bi doći do najgore epidemije u posljednjih 30 godina, upozoravaju stručnjaci, a prenosi Independent.

Žuta groznica može izazvati krvarenje iz ušiju, očiju i nosa, zatajenja organa, a u najtežim slučajevima i do smrti.

Prijetnja je toliko velika da neke afričke zemlje brane ulazak stanovnicima koji nisu vakcinisani.

Prema izvještajima humanitarnih organizacija, dosad je u Africi zabilježeno nekoliko hiljada slučajeva zaraze. Virus se počeo širiti iz Angole, a zabilježen je u Demokratskoj Republici Kongo, Ugandi i Keniji.

Svjetska zdravstvena organizacija je izvjestila da je zabilježila 11 slučajeva zaraze kod stranih radnika koji su se vratili iz Afrike.

Organizacija “Spasimo djecu” hitno je poslala jedinicu stručnjaka za borbu protiv epidemije u DR Kongo kako bi se provela hitna vakcinacija.

Heter Ker, regionalni direktor organizacije “Spasimo djecu”, kaže da je potvrđeno oko 100 smrtnih slučajeva od žute groznice u DR Kongu otkako je bolest zahvatila zemlju, uz stotine umrlih u Angoli i vjerojatno na hiljade zaraženih u regiji.

Virus prenosi egipatski komarac, isti onaj koji prenosi i Zika virus. Trenutno se može pronaći u Latinskoj Americi, SAD-u, Aziji, sjevernoj Australiji i na jugu Evrope.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA