Požar kuca na vrata glavnog grada portugalske Madeire (VIDEO)

890

Hiljade građana i gostiju Funchala je evakuisano jer je požar, koji još od ponedjeljka bijesni u glavnom gradu portugalske Madeire, dosegnuo samo središte i prijeti njegovoj istorijskoj jezgri.

Portugalski mediji prenose da su tri osobe smrtno stradale, odnosno da je plamen počinio ogromnu materijalnu štetu.

Prema zasad dostupnim informacijama, izgorjelo je 37 domova, a potpuno je spaljen i hotel sa pet zvjezdica čiji su gosti prebačeni na lokalni fudbalski stadion.

Gašenje požara otežava snažan vjetar, a sve upućuje na to da je podmetnut, odnosno da je za njega kriv 24-godišnji muškarac, od ranije već poznat policiji kao piroman.

Ukoliko je zaista osumnjičeni odgovoran za pakao koji vlada Funchalom, o čemu policija tek treba da se oglasi, činjenica je i to da su za najveći dio požara i krive visoke temperature koje su sada zastupljene u Portugalu.

Trenutno ih je čak 125 aktivno, a na njihovu gašenju angažovano je 3400 vatrogasaca, 18 aviona i 1160 vozila.

Šumski požari na sjeveru Portugala bukte već četiri dana. U regijama Aveiro i Braga razmješteno je gotovo 800 vatrogasaca i 270 kamiona da bi se spriječilo izbijanje novih.

Premijer Antonio Costa u utorak je izjavio da bi, ukoliko šumski požari nastave bjesniti jednakom žestinom, mogao zatražiti pomoć nekih evropskih zemalja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA