Potpisan sporazum između BiH i Europola

562

Između Bosne i Hercegovine i Evropske policijske službe (Europol) danas je potpisan sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji.

On podrazumijeva razmjenu operativnih podataka između BiH i policija zemalja članica Europola, uključujući lične podatke o osumnjičenim osobama.

– Sporazum predstavlja najveći korak BiH kada je u pitanju bezbjednosni sektor na putu evropskih integracija – istakao je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i dodao da na ovaj način sve bezbjednosne agencije postaju dio evropskog policijskog sistema.

– BiH tako postaje sastavni dio ukupne bezbjednosti Evropske unije. Naša nasušna potreba je da putem rada sa Europolom dobijemo nove alate u borbi protiv bezbjedonosnih izazova u BiH – poručio je Mektić.

On je direktora Kancelarije Evropske policije Roba Vajnvrajta upoznao sa ključnim bezbjednosnim izazovima sa kojima se BiH suočava.

– Rekao sam da su to radikalizam, pojave terorizma, organizovani kriminal, krijumčarenje droga i narkomanija, trgovina ljudima, borba protiv svih oblika imovinskog kriminaliteta – automafija. Treći ključni strateški prioritet je borba protiv korupcije koja je ušla u sve pore našeg društvenog života i tako ugrožava ekonomsku osnovu – naglasio je Mektić.

Prema njegovim riječima, BiH se od danas pridružila grupi od 700 policijskih agencija iz 40 zemalja koje obuhvata saradnja Europola.

– S nestrpljenjem očekujemo implementaciju ovog sporazuma jer smo svjesni da posjedujete znanje koje će biti od koristi Europolu. Zauzvrat, stavljamo na raspolaganje sve kapacitete kako bi pomogli vašem bezbjedonosnom sektoru da zaštiti građane, da im se omogući sigurno okruženje. Sporazum je operativni nivo i reguliše policijske operacije koje će se baviti pravim predmetima – poručio je on.

Kada je riječ o mogućem novom migracionom talasu u Evropi te eventualnoj infiltraciji stranih boraca putem tog talasa, Vajnvrajt ističe kako će u tom smislu Europol da rasporedi novih 200 policajaca na eksternim granicama EU zemalja.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA