Postterminski porođaj opasan kao i prijevremeni (VIDEO)

1183

Aleksandra Glišić je u porođajnoj sali doživjela ono čega se mnoge trudnice plaše. Njena priča počinje 2015. godine, 11 dana nakon regularnog termina, kada su doktori odlučili da joj indukuju porod.

Nakon mukotrpnih 18 sati provedenih u rađaoni, sa temperaturom 38,5 ipak je porođena carskim rezom i tada počinje borba za bebin prvi udisaj.

– E onda na porođaju se sve iskomplikovalo. Beba je bila umotana u pupčanik tri puta oko vrata i nije proplakala. Morali su da rade reanimaciju. Srećom nije bilo posljedica jer ta porođajna asfuksija može da bude veoma opasna – rekla je Aleksandra Glišić.

Da svaki i najmanji propust može da dovede do velikih posljedica, tada je posta svjesna i Aleksandra. Zbog toga je, ističe, veoma važno da se sve trudnice edukuju o tome kako prenesen termin uopšte nije bezaazlen.

– Na Kliničkom centru je dva dana prije toga pokazano da je težina bebe 4.500 gr. Mislim da je malo veća beba za čekati tako nešto. Vjerovatno se dešavaju takve stvari ali niko ne želi da bude dio loše statistike. Oni imaju mnogo pacijenata, sve mi je jasno. Ali mi imamo jedan život i jednu bebu i ne želimo da prolazimo kroz tako nešto – dodala je Aleksandra.

Aleksandrina beba je, kako kažu ginekolozi, rođena u okviru regularnog termina, tačnije između 37. I 42. nedjelje trudnoće. Dodaju da se samo pet do 10 odsto trudnica porodi na sam termin. Izračunavaju ga uz pomoć Negelove formule tako što se na prvi dan posljednje menstruacije dodaje sedam dana, a zatim oduzima tri mjeseca. Približan termin poroda određuje se i ultrazvučno ukoliko trudnica ima neredovne cikluse ili u slučajevima kada ne može da se sjeti kada je bila posljednja menstruacija, kaže načelnik Klinike za ginekologiju i akušersto UKC RS.

– U suštini, mi kažemo da je prenesena trudnoća preko 42. nedjelje. Dvije nedjelje poslije tog orijentacionog termina. I tada ne znači da će sigurno postojati neka problematika. Period od 40. do 42. nedjelje spada u sasvim urednu trudnoću koja zahtjeva samo češće preglede – istakla je prof. dr Vesna Ećim Zlojutro, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS.

A na ulasku u 41. nedjelju gestacije, trudnica se prima na Odjel ginekologije i akušerstva gdje se dalje sprovode detaljne pretrage. Na ultrazvučnom pregledu zatekli smo Draženku Grubač koja nestrpljivo očekuje dan poroda. U 41. nedjelji trudnoće bebici je, čini se, i dalje ugodno u maminom stomaku.

– 41. tako kažu. 42. moram čekati. Sve je u redu bolova nema – rekla je Draženka Grubač.

Na pravu prenesenu trudnoću, ukazuju parametri poput promjena na bebi, posteljici ili manjak plodove vode, na osnovu kojih se određuje kad i kako će se trudnica poroditi, ističu u Kliničkom centru.

– Pacijentkinje nam dođu sa 42. nedjelje i jedan dan. Mi se hvatamo za glavu, a one same kažu da su i prošlu trudnoću prenijele 13 ili 14 dana. One se porode sasvim uredno, sa mliječnom plodovom vodom, vaginalno. Prije se pacijentinja sa 39 nedjelja i šest dana primala u bolnicu jer je termin. Statistički smo imali više carskih rezova i indukcija, nego one koje su došle od kuće – istakla je prof. dr Vesna Ećim Zlojutro.

– Mnoge zemlje više i ne dozvoljavaju da se toliko dugo prenese trudnoća. Poštujući brojne smijernice nacionalnih instituta, predlaže se da se ženi između 41. I 42 . nedjelje trudnoće da mogućnost da se taj porodjaj ipak završi indukcijski – rekla je prim. dr Vesna Novaković, šef Odjeljenja intezivne njege i terapije Klinike za dječije bolesti UKC RS.

Postterminsko rođenje dovodi se u vezu sa većom stopom srmtnosti i brojnim komplikacijama, kažu u Klinici za dječije bolesti. Tako su bebe velike tjelesne težine mnogo češće izložene porodjajnim traumama što može da dovede do trajnog invaliditeta. Takođe, usljed smanjenja plodove vode, dolazi do pritiska na pupčanu vrpcu i tada se kod bebe javljaju gušenja koja mogu biti praćenja konvulzivnim napadima.

– Kako smo rekli da neke mogu da se rode sa većom tjelesnom težinom, neke od tih beba se mogu roditi i sa malom tjelesnom težinom za gestacijsku dob zbog nedovoljnog dotoka hranljivih materija. One se rađaju sa suhom kožom koja se ljušti i visi. Mogu da imaju nedovoljno razvijeno potkožno masno tkivo i takve bebe vrlo brzo potroše svoje rezerve glukoze. Može se desiti da neke od tih beba i ranije ispuste stolicu u plodovu vodu zbog pokušaja da dišu. Može se destiti da aspiriraju tu plodovu vodu u pluća, pa se mogu javiti respiratorni problemi vezani za upalu pluća koja se nakon toga razvija – dodala je prim. dr Vesna Novaković, šef Odjeljenja intezivne njege i terapije Klinike za dječije bolesti UKC RS.

Bebe rođene nakon 42. nedjelje trudnoće mogu da prođu bez bilo kakvih problema, dodaje dr Novaković. S druge strane, trajne posljedice zavise od toga koliko je trudnoća prenešena, u kakvom je stanju beba rođena te uspješnost lječenja komplikacija.

Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA