Posao oko referenduma uskoro preuzimaju gradske komisije (VIDEO)

741

U NS RS po drugi put zajsedala je Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike. Posao uskoro preuzimaju i gradske komsije.

U toku je prikupljanje podataka kako bi se formirale opštinske komisije za porovođenja referenduma o 9. januaru kao Danu Republike. Ovaj posao biće završen za dan ili dva, kažu iz Republičke komisije. Čeka se i da CIk dostavi biračke spiskove.

– Po nama CIK apsolutno ne može naći nikakav zakonski osnov da ne dostavi spiskove, i mi očekujemo da ispoštuje zakonsku dužnost. Ukoliko se to desi oni će ući u tešku nezakonistost – rekao je predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan.

Za građane Brčko distrikta, koji imaju državljastvo RS, referedum će najvjerovatnije biti održan van teritorije Brčkog. Odnosno u najbližim opštinama koje pripadaju Srpskoj. Da bi referendum bio važeći potrebno da se 25. septembra o Danu Republike izjasni preko 50 % od ukupnog broja birača rekao je Karan. Dodao je i to da Savjeta za provođenje mira, koji se sastaje sutra, formalno-pravno ne može uticati na referendum.

– Savjet nije dejtonska institucija I može da daje političko mišljenje, a nikako formalno pravno, niti da utiče na referendum – dodao je Karan.

Još uvijek nije utvrđeno koliku će naknadu imati članovi komsije za referendum , rekao je Karan. Ističe samo to da neće biti veća od prosječne plate u RS , koja , kako kaže, iznosi između 800-900 KM.

Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA