Počinje akcija kontrole ispravnosti autobusa (VIDEO)

629

Kako bi se povećala bezbjednost na putevima RS, od sutra počinje akcija besplatne kontrole tehničke ispravnosti autobusa. Akcija se organizuje uoči početka nove školske godine i trajaće do 10. septembra.

– Suština ove akcije je da stanice tehničkih pregleda o svom trošku vrše tehničke preglede autobusa. Prevoznici bi trebali da isplaniraju i izvrše dogovor sa stanicama kada će da se izvrši vanredna kontrola autobusa i da na takav način novopregledani i ispravni autobusi dočekau novu školsku godinu – izjavila je Nataša Kostić iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Tokom prošlogodišnje vanredne kontrole pregledano je 409 autobusa, od toga 98 vozila nije bilo ispravno. Najčešći kvarovi odnosili su se na sistem za upravljanje, sistem za kočenje i svjetlosnu signalizaciju.

– Ono što je dobro, a to su pokazale analize prošlogodišnje. Nakon vanredne kontrole smanjen je broj isključenih autobusa u saobraćaju, a pregled autobusa pred samu školsku godinu, u odnosu na neke prethodne periode, je bio daleko veći – tvrdi Dragoslav Mihajlović iz Sektora za saobrćaj u PK RS.

U Srpskoj licencu za prevoz ima 79 autobuskih prevoznika, koji saobraćaju sa oko 1500 vozila. Stanice za bepslatan tehnički pregled biće dostupne svima.

– 53 stanice za tehnički prevoz širom RS odazvale szu se akciji i besplatno ponudile svoje usluge – dodao je Zoran Ivetić iz Asocijacije tehničkih pregleda RS.

Prosječna starost autobusa u RS trenutno iznosi 20 godina, ističu u Ministarstvu saobraćaja i veza. Što je, kažu, i jedan od razloga zbog kojeg je važno da se autobusi češće kontrolišu, te isprave kvarove prije nego što počne školska godina.

Ivana LJubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA