Počela sjednica, akcize skinute sa dnevnog reda

541

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu više zakonskih prijedloga počela je u Sarajevu.

Sa dnevnog reda prije početka sjednice skinut je zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku seta zakona o povećanju akciza za pogonsko gorivo za 15 feninga po litru.

Savjet ministara BiH uputio je u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku prijedloge izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH, Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda kojima je predviđeno navedeno povećanje akciza za pogonsko gorivo.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ranije je odbio zahtjev Savjeta ministara za razmatranje po hitnom postupku navedenih zakona, a juče je Komisiji za finansije i budžet odobrio dodatnih 15 dana za dostavljanje mišljenja o ovim zakonima.

Predloženim zakonskim rješenjima predviđa se obezbjeđivanje dodatnih 10 feninga za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva, a sredstva bi bila uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća za izgradnju puteva u BiH.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda, između ostalih, nalaze se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama o sportu u BiH i Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA