Počinje Olimpijada u Riju

1036
Print

Ljetne olimpijske igre započele su danas u Rio de Žaneiru, i trajaće sve do 21.avgusta.

U sunčanom Brazilu učestvovaće preko 10.500 sportista iz 206 nacionalnih olimpijskih komiteta (NOK), uključujući debitante Kosovo i Južni Sudan, što je ujedno i rekordan broj zemalja u rekordnom broju sportova. Igre će imati 28 olimpijskih sportova sa 306 kompleta medalja, a ove godine takmičenje će se održati i u ragbiju i golfu. Svi sportski događaji održaće se na ukupno 33 borilišta u gradu domaćinu i pet borilišta u većim gradovima Brazila: Sao Paolo, Belo Horizonte, Salvador, Brasilia i Manaus.

Najbrojniji olimpijski tim trebale bi imati Sjedinjene Američke Države sa čak 555 sportista, slijedi ih domaćin Brazil sa 465, Kina sa 413 i Australija sa 410.
Što se tiče zemalja iz regiona najbrojniji olimpijski tim imaće Srbija koja putuje sa čak 103 takmičara u 14 sportova, dok će najmanji tim imati Makedonija sa svega pet sportista.

Gledaoci pored malih ekrana imaće priliku da narednih 16 dana uživaju u raznim takmičenjima, poput fudbala, košarke, rukometa, gimnastike, atletike, borilačkih i mnogih drugih sportova.

Ono što će zasigurno privući najveću pažnju sportske javnosti jesu takmičenja u košarci. Pored velikih košarkaških sila Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Hrvatske, Francuske, svoje mjesto na jednom od tri postolja sigurno će tražiti reprezentativci Srbije. Na čelu sa nekadašnjim legendarnim asom, Aleksandrom Sašom Đorđevićem, Srbija odavno nije imala kompletniju i zreliju ekipu.

Nakon 12 godina, tačnije od 2004. godine kada je reprezentacije tadašnje Srbije i Crne Gore se bukvalno obrukala na istom turniru, kao pretposljednja selekcija na takmičenju, sada, deceniju i kusur kasnije po prvi put pod zastavom Srbije nastupiće na najvećoj sportskoj smotri.

Osim košarkaša u taboru Olimpijskog komiteta Srbije, najviše nada će polagati u vaterpoliste, te naravno u Novaka Đokovića.

Aktuelni šampioni Evrope i svijeta, na čelu sa kapitenom Živkom Gocićem, krenuće u pohod na jedino zlato koje im nedostaje, dok će prvi reket svijeta Novak Đoković, pokušati da nastavi svoju dominaciju u tzv „bijelom sportu“, i donese još jednu titulu u Srbiju.
Kada je riječ o Olimpijskom timu Bosne i Hercegovine, učešće je uzelo ukupno 11 sportista iz pet različitih sportova.

U atletici za medalju će se boriti Hamza Alić, Mesud Pezer i Kemal Mešić u bacanju kugle, dok će Amel Tuka i Lusija Kimani u utrkama na 800 metara odnosno maratona pokušati da se dočepaju nekog od odličja.

Larisa Cerić izaći će na strunjače džudoa i predstavljati Bosnu i Hercegovinu u kategoriji 78 kg, a Tatjana Đekanović takmičiće se u streljaštvu.

Preostala dva takmičara nastupaće u plivanju. Mihajlo Čeprkalo takmičiće se u disciplini 1500m slobodno, dok će Amina Kajtaz plivati 100m delfin.

Marko Tešanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA